Procurorii DIICOT Biroul Teritorial Neamț, împreună cu ofițeri de politie judiciară din cadrul SCCO Neamț, au făcut astăzi, 19 mai, 6 percheziții domiciliare și au ridicat 16 persoane pe care le-au dus la audieri, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracţiunilor de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.
”În fapt s-a reţinut că, în perioada 2017 – 2020, un suspect a constituit un grup infracţional organizat, structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj”, se arată în comunicatul DIICOT. ”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, i-a obligat pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate. În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte”.
Anchetatorii au stabilit că gruparea cămătarilor controla cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, zone în care asistaţii social locuiesc în imobile aparţinând de Locativ Serv Piatra Neamţ. Iar aceste persoane erau obligate să achite lunar taxe de protecție între 500 și 1.000 euro. Dacă nu plăteau, asistații social erau amenințați și bătuți până ce părăseau casele. Și urmează o parte interesantă în comunicatul DIICOT: ”Ulterior, locuinţele rămase libere erau gestionate de către membrii grupului infracţional, cu acceptul unor persoane din conducerea societăţii menţionate, fiind închiriate neoficial altor persoane sau folosite de către aceştia pentru a depozita bunuri provenite din alte fapte de natură penală ( furturi, tâlhării)”.
După ce unul dintre membrii grupului a fost arestat și încarcerat la
Penitenciarul Bacău, a început să perceapă taxe de protecție de la alți deținuți, unuia solicitându-i 400 de euro și spunându-i că banii trebuie duși la un bar din Roznov. Deținutul respectiv a fost amenințat că dacă nu plătește taxa va fi agresat, inclusiv sexual.
”În perioada 17.05.2020 – 18.05.2020,suspectul, prin intermediul unor deţinuţi, a contactat-o pe mama persoanei vătămate pentru a-i remite unui intermediar suma de bani, stabilind ca la data de 19.05.2020 o persoană necunoscută să se deplaseze la locul său de muncă şi să ridice suma de bani. Conform acestei convenţii, la data de 19.05.2020 mama deţinutului a predat suspectului suma de 400 euro, acesta fiind prins în flagrant.
Menţionăm faptul că acelaşi membru al grupării, aflat în stare de arest preventiv, le-a solicitat rudelor sale să facă presiuni asupra persoanei vătămate în vederea retragerii plângerii penale. Astfel, acesta i-a solicitat liderului grupării să exercite presiuni, atât prin intermediari cât şi direct, în vederea retragerii plângerii, solicitându-i să apeleze la „toate mijloacele” pentru a determina persoana vătămată să retracteze declaraţiile date în faza de urmărire penală. De asemenea, acesta i-a solicitat liderului grupului să intervină pentru a-l ajuta să recupereze mai multe sume de bani pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie. În cursul lunii martie 2020 o persoană din municipiul Piatra Neamţ, apropiată grupului infracţional organizat, a fost agresată în zona cartierului Speranţa, motiv pentru care liderul grupului a convocat „o echipă” şi s-a deplasat pentru aplicarea unor corecţii fizice, ce nu s-au concretizat, întrucât potenţialele victime nu erau acasă”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.
Acțiunea desfășurată astăzi a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Neamț, a luptătorilor din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Neamț și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.
C.M.