0:00

Percheziții ample: Escrocherie cu „tablouri” de Tonitza, Grigorescu. 40 din sute de cumpărători audiați, ZCH NEWS - sursa ta de informații10 percheziții domiciliare, la sediul unei galerii de artă din Bucureşti, la sediile unor firme şi persoane fizice din Bucureşti şi din județele Iași și Botoșani derulează astăzi, 16 decembrie, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din IGPR, sub coordonarea procurorului șef din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Cercetările în cadrul cărora au loc aceste percheziţii vizează activitatea infracţională de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

În judeţul Iaşi percheziţiile au loc la Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipoteşti şi la locuinţa unuia dintre suspecţi.

Se pare că falsurile au fost vândute cu expertiza unei persoane autorizate de Ministerul Culturii. “În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.  Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora“, precizează un comunicat de presă al IGPR.

Oamenii legii încearcă să găsească toate tablourile false care reproduc picture celebre purtând semnătura pictorilor români, și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi audieri ample. Sunt citați 40 de martori din peste 200 de cumpărători.

La activități participă specialiști criminaliști din cadrul Institutului National de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. și specialiști antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Angela Croitoru

Articolul precedentTrei ani de închisoare pentru furtul unui telefon mobil
Articolul următorȘtire actualizată. Accident grav! Tânără lovită de tren, la Târgu Frumos