Ieri, 14 mai, procurorii DIICOT de la Serviciul Teritorial Oradea, împreună cu ofițerii specializați în combaterea criminalității organizate au făcut 19 percheziții domiciliare, în județele Iași, Botoșani, Neamț, Mureș, Ialomița, Argeș, Suceava, Galați, Arad, Timiș, Gorj, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 18 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În județul Neamț s-a făcut o percheziție la un hacker în vârstă de 16 ani, elev de liceu, aflat în curs de specializare în furtul bazelor de date.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2016 – 2018, membrii grupării au creat două grupuri pe o rețea de socializare în cadrul cărora au desfășurat activităţi ilegale îndreptate împotriva siguranței și integrităţii sistemelor informatice”, se arată în comunicatul DIICOT. ”În perioada 26.12.2016 – 10.04.2020 o parte din membrii celor două grupuri de facebook au postat date informatice obţinute în urma atacurilor informatice desfăşurate sau a transferului neautorizat, respectiv sisteme informatice (servere de tip Virtual Private Server, Remote Desktop Protocol, etc.) cu drepturi de acces, conturi de utilizatori şi parole aferente unor aplicaţii informatice, platforme de jocuri virtuale, aplicaţii de poştă electronică, reţele de sisteme informatice infectate precum şi date de identificare ale cardurilor bancare, toate în scopul comercializării acestora. De asemenea, o parte dintre membrii comunităţii au postat pe o aplicație de socializare înregistrări video reprezentând atacuri informatice de tip Ddos asupra mai multor sisteme informatice”.
În timpul perchezițiilor au fost identificate și ridicate hard-disk-uri, unități centrale, laptop-uri, telefoane mobile, tablete, stick-uri de memorie și diverse înscrisuri.

C.M.

Articolul precedentUn bărbat de 96 de ani, cu boli cronice și confirmat cu coronavirus, al 43 -lea deces în Neamț
Articolul următorComisarul Dăscălescu, din nou, șef al Poliției Piatra-Neamț