dsp sediuStructurile locale de inspecție sanitară (aflate în cadrul Direcţiilor judeţene de Sănătate Publică) sunt readuse în coordonarea Inspecției Sanitare de Stat din cadrul Ministerul Sănătății, în urma unei ordonanţe de modificare a Legii 95/2006, anunţă Guvernul României, printr-un comunicat de presă.

Măsura are drept scop asigurarea unui control eficient în domeniul sănătăţii, în condiţiile în care, se spune de la Palatul Victoria, structurile locale sunt supuse “deseori la presiuni din partea mediului politic local”.

“Dovada acestei presiuni o reprezintă rezultatele acțiunilor de control încrucișat, adică acele acțiuni care nu se desfășoară în județul de reședință. În cadrul controalelor încrucișate, inspectorii au aplicat măsuri proporționale cu gravitatea deficiențelor identificate și în concordanță cu situațiile reale. Alte controale, în aceleași unități, dar efectuate în județul de reședință au arătat alte rezultate. Rolul Inspecției Sanitare este crucial în multe domenii: produse biocide, apă potabilă, furnizori de servicii medicale unități de învățământ, precum şi alte produse şi activităţi asupra sănătății populației. Mai mult, pe domeniile de răspundere, Inspecția Sanitară raportează la Comisia Europeană rezultatele acțiunilor de control și evaluarea riscurilor la adresa sănătății populației”, potrivit comunicatului citat. (M. CONSTANTINESCU)