0:00

O veste tulburătoare şi-a croit drum spre sufletele şi minţile nemţenilor. La Consiliul Judeţean Neamţ şi în instituţiile, serviciile publice şi societăţile comerciale de interes judeţean subordonate, au fost „depistate” 50 de persoane care încasează şi salariu, şi pensie, cap de listă fiind o actriţă. Cum au scăpat până acum vigilenţei celor însărcinaţi cu reglarea conturilor politice, e aproape inexplicabil. Cu câţiva ani în urmă, când săptămânalul „Mesagerul de Neamţ” se interesa de regimul păstrării în funcţie, cu decizia de pensionare în mapă, a Mihaelei Ignatovici Lazăr, fost secretar de judeţ, parcă vorbeam la pereţi. Coincidenţă sau nu, pachetul cel mai reprezentativ de salariaţi-pensionari a fost descoperit la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Direcţia este puternic legată de activitatea şi cariera Mihaelei Ignatovici Lazăr.

Luată în ansamblu, situaţia seamănă a favorizare. E adevărată boală naţională ca, în astfel de situaţii, să-i luăm pe toţi la grămadă şi să le punem o etichetă comună impresionantă. Satisfacţia cerută de publicul larg conţine, în acest caz, nuanţe dramatice, căci toţi ştim cât de greu o duc pensionarii, inclusiv cei proveniţi din funcţii publice obişnuite, muzee, asistenţă socială şi alte sectoare consacrate prin salarii indecente. Numai că, o analiză corectă e musai să fie făcută pe fiecare caz în parte, presupunând că temeiul legal nu a fost măsluit. E frumos să ajuţi un actor pensionar, dar el joacă în vreun spectacol, contribuie cu ceva la viaţa artistică a teatrului? E de înţeles să păstrezi salariaţi din aparatul propriu al consiliului, pe funcţii de execuţie ce necesită experienţă şi înţelepciune, dar ce facem dacă nu pleacă cei îmbătrâniţi în rele şi lipsă de eficienţă? Explicabilă este şi menţinerea salariaţilor de la munca de jos, în centrele de îngrijiri şi recuperare, din simplul motiv că greu găseşti tineri amatori să le facă treaba. Astfel, am ajuns la facila contrapunere a tinerilor în poveste. Mulţi se vor grăbi să spună pe nerăsuflate că tinerii nu-şi găsesc loc şi nu încap de pensionari, că de-asta nu au acces la o carieră în administraţie, cultură, asistenţă socială şi ce-o mai fi prin curtea CJ Neamţ. Eroarea este totală – la ce salarii se oferă debutanţilor de orice fel, nu se înghesuie nimeni, iar cel puţin experienţa de administraţie se câştigă la locul de muncă, nu cu masterate cumpărate de la universităţile de garaj.

Tot pe nerăsuflate, se slobozeşte îndemnul cu trecerea pensionarilor apţi şi valoroşi în mediul privat. Să fim serioşi, care mediu privat angajează veterani de la centrele de îngrijiri şi recuperare?

Uşor se descoperă o concluzie intermediară: un lot de pensionari-salariaţi, cu salarii plătite din banul public, a fost transformat în pensionari-ghimpe, buni-bunuţi să folosească unor răfuieli politice. Până la concluziile finale, cu fiece caz socotit în parte, mai e de lucru. Dacă undeva s-a greşit, dacă s-a făcut exces de interpretări favorabile ale cadrului legal oricum defect, în favoarea câte unui şmecher, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să fie puşi la plată de să ajungă să vândă din casă! Cu prezumţia de nevinovăţie în minte, creştineşte e să aşteptăm un pic.

Viorel COSMA

Articolul precedentLupul cenuşiu acuză poliţia de “fabricarea” unui dosar penal
Articolul următorS-o mutat ceasurile rele miercuri?