Hoţ de motorină – un an după gratii

Ioan C. (30 de ani) din Timişeşti, un individ care s-a ocupat cu furturi din maşini, a fost “săltat” de poliţişti şi dus la Penitenciarul Bacău, în ziua de 29 mai. Bărbatul, care a făcut parte dintr-un grup de spărgători, a acţionat în perioada 2012-2013 în mai multe parcări şi a furat 18 acumulatori auto şi 615 litri de combustibil. El a fost cercetat şi condamnat definitiv la un an de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

Braconier la 79 de ani

Un bătrân de 79 de ani s-a ales cu dosar penal pentru braconaj, în după-amiaza de 30 mai, când poliţiştii l-au prins pe malul râului Siret, în localitatea Ion Creangă, pescuind cu o plasă de tip năpatcă, făcută artizanal. Agenţii au confiscat plasa, care de altfel este interzisă prin lege şi la deţinere, nu doar la folosire, şi au început cercetarea penală a bătrânului. Tot în ziua de 30 mai, polițiștii de la Biroul Județean de Poliție Transporturi Neamț au făcut o acţiune de combatere a pescuitului ilegal pe lacul de acumulare „Izvoru Muntelui”, în perioada de prohibiție, iar în jurul orei 17.30, au prins în flagrant un bărbat de 32 de ani din localitatea Tașca. Pescarul se afla într-o ambarcațiune cu motor şi folosea o plasă de pescuit de tip monofilament, cu lungimea de 20 metri. Până ce a fost prins a reuşit să pescuiască doi bibani. Peştii au fost aruncaţi înapoi în lac, plasa a fost confiscată, iar pescarul este cercetat penal pentru braconaj piscicol.

Prins la furat fagi dintr-o pădure privată

În după-amiaza de 30 mai, poliţiştii de la postul comunal din Pângăraţi au fost sesizaţi despre faptul că un bărbat din Pângărăcior a tăiat fagi dintr-o pădure particulară din sat. Agenţii au găsit, într-adevăr, la locul indicat un bărbat de 40 de ani, care tocmai se pregărea să transporte lemnul furat, cu o căruţă. Lemnul a fost predat proprietarului de drept, iar individului I s-a întocmit dosar penal pentru tăiere ilegală de arbori.

Vitezoman de 73 de ani cu maşina în şanţ

Un bătrân de 73 de ani din Piatra Neamţ s-a autoaccidentat, în ziua de 31 mai, în timp ce conducea un autoturism pe DN 15, în localitatea Alexandru cel Bun. Şoferul nu a redus viteza pe şoseaua udă, a pierdut controlul asupra direcţiei și s-a oprit în șanțul din partea stângă a sensului său de mers. În urma impactului, maşina a fost avariată serios, dar conducătorul auto a avut noroc şi a scăpat cu leziuni uşoare. Poliţiştii i-au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

“Agenţii de circulaţie recomandă conducătorilor de vehicule să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic”, a precizat Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. “Legea prevede ca atunci când vizibilitatea datorată condiţiilor meteorologice este sub 100 de metri și în condițiile unui carosabil umed, viteza de deplasare nu trebuie să depăşească 30 de km/h în localităţi şi 50 de km/h în afara localităţilor. Evident, însă, că şi aceste viteze pot fi uneori mult prea mari şi de aceea este recomandat să se aibă tot timpul în vedere condiţiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule”.

Grupaj de C. MIRCEA