Primaria Roman

Consilierii locali romașcani se vor întâlni, marți, 28 ianuarie, pentru a aproba bugetul pe anul în curs. Bugetul consolidat – însemnând bugetul local și bugetul instituțiilor finanțate integral din venituri proprii – este de peste 143 milioane de lei, din care bugetul local (fără excedentul din 2013) însumează peste 83 milioane de lei. Excedentul pe anul trecut a fost calculat la 13,688 milioane de lei. Și Spitalul Roman are în acest an un fond de dezvoltare de 1,699 milioane lei, cei mai mulți bani urmând să fie cheltuiți pe achiziția de aparatură.

Excedent de 136 miliarde de lei vechi

Excedentul de 13,688 milioane de lei înseamnă sumele care au avut o destinație precisă și care nu au fost utilizate până la finele lui 2013. În 2014, banii vor avea aceeași destinație. Cea mai mare sumă, de peste 7,2 milioane de lei va merge către microhidrocentrala de pe râul Moldova, obiectiv ce va fi gata până în luna iunie a acestui an. Încă 1,5 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru modernizarea Ștrandului. Câte un milion de lei vor merge către reabilitarea Ocolitoarei Bălcescu și construirea Aleii Industriilor, strada ce va duce la noua fabrică TRW Automotive. Câte 500 de mii de lei vor fi cheltuiți pentru continuarea lucrărilor la Biblioteca Municipală și PIDU suplimentar, adică finalizarea capetelor de străzi care nu au fost prinse în proiectul european. Pentru modernizarea ultimului tronson din Pietonal s-au alocat 700 de mii de lei. Alți 300 de mii de lei sunt alocați pentru consolidarea Corpului B al CNRV, iar aceeași sumă este destinată amenajării zonei de picnic din Ștrand. Nu mai puțin de 17,5 milioane de lei înseamnă bugetul de dezvoltare pe anul în curs, care înseamnă investiții atât la Ștrand, cât și în alei, trotuare sau reabilitări de unități de învățământ. Aici este cuprins și sistemul pilot de monitorizare și citire automată a contorilor de apă, care va costa bugetul local 20.000 de lei. Nu mai puțin de un miliard de lei vechi va fi investit în parcometre pe bulevardul Roman Mușat, astfel încât șoferii vor fi obligați să plătească pentru a parca pe centru. O altă investiție prinsă în acest an este cea pentru modernizarea punții de la Cotu Vameș, pentru care s-a alocat un miliard de lei vechi. Aceeași sumă este prinsă și pentru sensul giratoriu de la Dedeman.

roman noaptea

Investiții la Piață și Spital

Direcția de Administrare a Piețelor din cadrul Primăriei Roman și-a propus ca, în acest an, să facă investiții de aproape 1,2 milioane de lei. Cea mai mare sumă – un milion de lei – este alocată pentru construirea parcării etajate de la Piața Centrală, investiție ce a fost licitată anul trecut, dar la care vor începe lucrările abia în primăvară. Din veniturile Pieții se vor mai aloca 35.000 de lei pentru a construi acoperișul pentru trecerea dintre sectorul AF către producători. Aceeași sumă se va mai cheltui și pentru achiziția a patru vitrine frigorifice pentru Hala Centrală.

La Spitalul Municipal de Urgență Roman, fondul de dezvoltare se apropie de 17 miliarde de lei vechi. Cel mai scump aparat ce se va cumpăra este un Roentgen mobil, ce costă aproape 5 miliarde. Pe lista de dotări se mai numără un ecograf, un sistem de coagulare a vaselor, un aparat de anesteziemai multe paturi mobile, un ventilator mecanic sau un colonoscop pentru copii. În total, din fondul de dezvoltare se vor cumpăra nu mai puțin de 23 de tipuri de echipamente medicale.

Claudia MATEI

Articolul precedentAlexandru Rotaru, propulsat de București spre europarlamentare
Articolul următorȘteț lăudat pentru munca depusă