Paul Tablan: ”Polițiștii trebuie încurajați să facă uz de armă”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiModificarea Legii armelor și munițiilor nu este nici pe departe ”radicală”, cum a prezentat-o presa centrală.

Cel puțin așa susține comisarul șef Paul Tablan, șeful Poliției Neamț: ”Răspunderea penală și materială în cazul uzului de armă erau și până acum doar în situația în care nu s-au respectat procedurile. În continuare discutăm despre somație legală și despre aceiași pași. Bineînțeles că polițistul va răspunde penal și material dacă trage, de exemplu, asupra unei femei gravide sau a unui copil. Singura modificare este că personalul din sistemul de ordine publică este menționat separat în lege. Din punctul meu de vedere, polițiștii trebuie încurajați să facă uz de armă. Și când a fost vorba despre intervenții dificile, în județul Neamț s-a folosit arma din dotare, după somația legală, așa cum prevede legea. Eu nu am văzut niciun polițist condamnat, cel puțin nu la noi în județ, pentru că a folosit armamentul”.

Presa centrală a prezentat modificările Legii armelor și munițiilor ca fiind foarte importante și nu au lipsit titluri de genul ”De acum vom fi împușcați legal”. De fapt, proiectul care a fost adoptat de Parlamentul României, nu face decât să consemneze, negru pe alb, ceea ce funcționa și până acum: forţele de ordine să fie scutite de răspundere penală atunci când fac uz de armă în mod legal.

Textul articolului prevede: „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”. (C.M.)

Articolul precedentVasile Baghiu, dublă lansare de carte, la Târgu Neamţ
Articolul următorAdolescentă dispărută de acasă! Dacă o vedeţi, apelaţi 112!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.