În județul Neamț au fost vaccinate 4.623 de persoane, în perioada 4-22 ianuarie și au fost raportate 4 reacții adverse generale. Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, săptămâna aceasta au fost vaccinate 2.545 de persoane, dintre care 386 din centrele rezidențiale. Până acum s-au primit 6.145 doze de vaccin Pfizer, astfel că mai sunt disponibile pentru persoanele care s-au programat săptămâna viitoare alte 1.522 de doze.

Prioritate în etapa a doua de vaccinare au și bolnavii care fac dializă, conform protocolului național. „În data de 22 ianuarie 2021 a început vaccinarea persoanelor dializate aflate în tratament în centrele de dializă din Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț”, potrivit DSP Neamț.

Această categorie de bolnavi cronici nu este singura considerată prioritară. Autoritățile au stabilit un traseu precis pentru accesul la vaccinare și a persoanelor cu handicap, a asistenților maternali, a angajaților din administrația publică locală, etc. DSP Neamț prezintă ultimele reglementări adoptate la nivel național în acest sens:

Precizări privind persoanele eligibile în etapa a II-a:

Prin Hotărârea nr. 12 din 20/01/2021, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a fost actualizată lista persoanelor eligibile pentru vaccinare în etapa a etapa a II-a a Campaniei.

Conform actului normativ menționat, în etapa a II-a mai pot fi vaccinate, printre altele:

  • persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoţitorii acestora şi persoanele care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea
  • personalul din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului/serviciul public de asistenţă socială care îşi desfăşoară activitatea în relaţie directă cu beneficiarii, asistenţii maternali, asistenţii personali şi asistenţii personali profesionişti
  • personalul din administraţia publică locală.

Vaccinarea persoanelor imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu:

Persoanele imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu se vaccinează în cadrul Etapei a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19.

Reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele aflate în această situație, cu asistenții personali ai acestora (dacă au) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie și care doresc să fie vaccinate.

Medicii de familie care au în îngrijire persoane imobilizate sau nedeplasabile vor colabora cu structurile de asistență socială, iar listele întocmite vor fi transmise nucleului de coordonare a campaniei de vaccinare de la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Neamț în vederea demarării procesului de vaccinare.

C.I.

Articolul precedentAlertă de incendiu în miez de noapte, de la o tigaie uitată pe foc
Articolul următorÎncă 86 de nemțeni pozitivi la coronavirus, ușoară creștere a ratei de infectare