Lotul județean Neamț care a participat la Olimpiada de limba germană, etapa națională, s-a întors acasă cu rezultate deosebite: patru premii atât la proba individuală, cât și la cea de echipă – proiect.
Proba de proiect este susținută de echipe formate din elevi din diferite județe ale țării calificați la națională.
Din cei cinci elevi calificați la națională din Neamț, trei au obținut premiile I-III. Teodor -Andrei Alexa, clasa a VIII-a la Colegiul Național Roman Vodă din Roman a primit premiul al II-lea împreună cu echipa de proiect, sub coordonarea profesoarei Viorica Abăhnencei. Miruna-Ilinca Anghel, clasa a IX-a și Ingrid Budiș, clasa a XI-a, ambele de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, sub îndrumarea profesoarei Elena Mitrea, au obținut: prima – premiul al II-lea la proba individuală, iar cea de-a doua premiul I la proba de proiect și premiul III la cea individuală.
Despre rezultatele celor două olimpice și specificul acestei olimpiade ne-a dat o serie de detalii profesorul coordonator.
“Participante pentru a treia oară la faza județeană a Olimpiadei de Limba Germană Modernă, unde au obținut de fiecare dată premiul I, elevele Ingrid Budiș și Miruna Anghel au demonstrat consecvență, pasiune și un nivel ridicat de competență lingvistică. La etapa națională, la care au participat pentru a doua, respectiv prima oară, s-au întors cu trei premii, confirmând faptul că stăpânesc nu doar limba germană la un nivel avansat, ci și competențele sociale și creativitatea necesare pentru a se remarca într-o competiție de asemenea amploare.
În cadrul probei scrise, 20 din cele maxim 38 de puncte se acordă pentru creativitate, iar itemii sunt concepuți astfel încât să provoace elevii să abordeze teme complexe, valorificând atât experiențele personale, cât și cunoștințe despre subiecte de actualitate socială și modele de acțiune și personalități cu impact cultural. Ingrid și Miruna au demonstrat că pot exprima idei clare, relevante și profunde, folosindu-se de competențele lingvistice dobândite, tratând limba germană nu doar ca pe o disciplină școlară, ci ca pe un veritabil instrument de cunoaștere, relaționare și exprimare personală.
Un impact deosebit asupra parcursului lor l-a avut și proba de proiect, unde elevii, grupați în echipe de câte opt, provenind din județe diferite și cu niveluri lingvistice variate, au la dispoziție trei zile pentru a transforma o carte într-o piesă de teatru și pentru a o pune în scenă în fața comisiei. Pentru al doilea an consecutiv, Ingrid și echipa sa au obținut premiul I la această probă – una care implică un efort creativ și organizatoric considerabil, dar care oferă și oportunitatea dezvoltării spiritului de echipă și a legării unor prietenii autentice. Atât Ingrid, cât și Miruna, consideră că această experiență le-a motivat profund și le-a îmbogățit dincolo de competiția propriu-zisă”, a declarat prof. Elena Mitrea, coordonatoarea celor două eleve de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț.
Etapa națională a acestei olimpiade a avut loc, în perioada 7-13 aprilie, la Alba-Iulia.
Angela Croitoru