pietricica turism

diicot

* poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate i-au percheziţionat casa şi firma
* acţiunile s-au derulat în Bucureşti şi în 18 judeţe şi au vizat o reţea specializată în evaziune fiscală, spălare de bani şi comercializare de produse alterate
* prejudiciul “preliminar”  a fost estimat la peste 15 milioane de euro

Clădirea firmei Medasimpex din Dumbrava Roşie şi casa patronului din Piatra Neamţ au fost “răscolite” ieri de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, delegaţi de procurorii DIICOT Bucureşti. Cele două percheziţii de la Neamţ au făcut parte dintr-o acţiune de amploare, derulată în capitală şi în 18 judeţe, cu scopul de a “destructura o grupare specializată în infracţiuni economice cu carne”, după cum se precizează în comunicatul IGPR.

“În cauză sunt efectuate investigaţii cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, comercializare de produse alterate, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. Din cercetări a reieşit că persoane din mai multe ţări (precum Republica Moldova, Ucraina, Kenya, România), erau racolate şi convinse, în schimbul unor sume modice, să înfiinţeze societăţi comerciale sau să achiziţioneze, pe numele acestora, astfel de entităţi, care funcţionau o scurtă perioadă de timp (2-3 luni). Un alt membru al grupării efectua operaţiuni în conturile bancare şi în numele societăţilor comerciale. Societăţile erau ulterior folosite pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare sau pentru a fi interpuse în circuitele economice. De asemenea, firmele erau folosite pentru achiziţionarea de produse alimentare din spaţiul Comunităţii Europene (în special din Polonia, Cehia, Olanda, Marea Britanie şi Franţa), urmată de comercializarea acestora către mai multe firme controlate de membrii reţelei. Pe numele societăţilor care realizau achiziţii intracomunitare de carne vrac se întocmeau fictiv documente, ce atestau livrarea cărnii către un lanţ de societăţi comerciale autohtone. În fapt, marfa ajungea direct la destinatarul final”.

În total, în cele 18 judeţe şi în Bucureşti s-au făcut 102 percheziţii şi 80 de persoane, inclusiv Dragoş Drelciuc – administratorul Medasimpex SRL au fost duse la sediul central al DIICOT din Capitală, pentru audieri. Medasimpex se ocupă de comerţul cu ridicata al cărnii şi produselor din carne, iar în 2012 a avut o cifră de afaceri de 70.403.334 lei şi un profit de 1.323.130 lei, aproape dublu faţă de 2011.

medasimpex site

Ficat din Brazilia şi pulpe din Slovenia

La punctul de lucru al firmei din Piaţa Centrală Piatra Neamţ era deschis, ieri, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Oamenii cumpărau pulpe vrac, inclusiv la bax după cum anunţa un afiş, aduse din Slovenia. Şi ficatul de pui avea căutare, mai ales că o pungă mică, produsă în Brazilia, dar adusă din Polonia după cum a spus vânzătoarea, costa doar 4 lei. Preţurile accesibile îi fac, de altfel, pe cumpărători să se aşeze la rând.

Explicaţia este, probabil, cea din comunicatul DIICOT: “Există suspiciunea că reţeaua achiziţionează marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme «fantomă» ale reţelei şi o vinde pe piaţa internă «la negru» la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale”.

Cât despre controale pe calitatea produselor, lucrurile sunt fosrte bine organizate. Dr. Lipan de la DSV Neamţ ne-a trimis la colegul său dr. Călin, care la rându-i a spus că responsabil de problemă este dr. Anton, care dr. Anton ne-a lămurit că în atribuţiile sale nu intră verificarea produselor în sine, ci controlarea medicului care se ocupă de firma respectivă, adică dr. Ursu.

“Dar oricum probleme pe calitatea mărfurilor nu au fost”, ne-a asigurat dr. Anton. “A fost o singură reclamaţie anul trecut pe vremea asta, din partea unui vânzător de la un punct de lucru, care era în conflict cu patronul, dar nu s-a confirmat că ar fi fost vorba despre produse alterate”.

Evident, anchetatorii invocă prezumţia de nevinovăţie a tuturor celor audiaţi. Dar precizează că, cel puţin o parte dintre ei erau implicaţi în afaceri “împuţite” cu carne.

“În derularea activităţilor ilegale membrii reţelei utilizau o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

“Activităţile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziţii/livrări de bunuri ori servicii fictive şi neînregistrarea unor tranzacţii în actele contabile ale societăţilor controlate şi plăţi pentru astfel de operaţiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinaţie decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a şterge urmele unor tranzacţii frauduloase, vânzări sub preţul de achiziţie, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile şi altele similare. De asemenea există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum, respectiv de trasmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unui dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.
Aceste activități infracționale au beneficiat de sprijinul unor angajați din cadrul ANPC si lucrători din cadrul Poliției de Frontieră”.

Cristina MIRCEA

2 COMENTARII

  1. afaceri IMPUTITE CU CARNITA , PARCA e ceva NOU ? NUMAI E PROTANUL DESCHIS ,ACOLO AFACERI ,SE LUA MARFA EXPIRATA ORI CU CATEVA ZILE PANA LA EXPIRARE , SE MAI SORTA ODATA IN DEPOZIT, SPALATA ,FATUITA, DUPA CARE LUA DRUMUL COMERCIALIZARII IAR ,PE LA SATE ,COMUNE , TRAIAR NEAMU ,LUI dom iepuras LA CATA LUME NU A DAT EL SA PAPE ,,GUNOAIE,, CONTRA COST ,ACU DACA SA MUTAT LA BUCURESTI ,MAI MANANCE SI GURA LOR DE CAPITALISTI ,PAPA BUN , CARNITA DE CATEL SI ASA AU EI SURPLUS LA EI . VA MAI ADUCETI AMINTE DE CAMIONUL RASTURNAT ,PE PETRU VODA ?GHICI UNDE A AJUNS CONTINUTUL DIN EL ?? IN FINAL PUNETI MANUTA SI GATITI VOI IN BUCATARIA VOASTRA DACA NU VRETI SA PAPATI GUNOAIE !

  2. este de necrezut cum uni patroni se imbogatesc pe sanatatea noastra ..ma bucur ca statul roman isi face datoria ..arestati toti derbedei pentru siguranta nationala

Comments are closed.