pietricica turism

medasimpex site

* mobilul Anei Drelciuc a fost ridicat în timpul percheziţiilor
* “Au interpretat convorbirile cum au vrut ei. Ce pot să fac, să mă supăr pe procurori?”

Agenţiile de presă şi ziarele centrale au făcut publice, ieri, fragmente din conversaţiile care au dus la arestarea a 10 persoane implicate în dosarul evaziunii de 15 milioane de euro din importuri carne. Ana Drelciuc, patroana Medasimpex, a fost şi ea interceptată, iar o parte din discuţiile pe care le-a purtat cu Sorin Seleşiu – reprezentantul firmei Michelangelo din Cluj şi unul din capii reţelei – apar atât în referatul procurorilor DIICOT, cât şi în încheierea de şedinţă de la arestarea lui Seleşiu.

“Seleşiu: Dumneavoastră n-aţi lucrat. Ziceţi că nu aveţi, n-aţi lucrat şi gata, atât…

Drelciuc: …ăia o să spună c-o venit la mine-n curte şi-o descărcat şi ce am făcut eu cu documentele cu care am lucrat? Iar eu documente am, da, am de la Michelangelo, nu de la Riviera… Cine-i Riviera Trading, ştiţi?

Seleşiu: …un furnizor de-al meu

Drelciuc: …bine, haideţi. O să-i spun că marfa mea e de la Michelangelo, nu de la Riviera Trading”.

Ana Drelciuc, căreia i s-a ridicat telefonul mobil odată cu o sumedenie de documente de la firmă, susţine că procurorii au interpretat cum au vrut ei convorbirile: “În fond, discuţiile sunt în favoarea mea. Ce pot să fac, să mă supăr pe procurori? Eu nu ştiam cine este Riviera şi am întrebat pentru că m-am trezit cu un CMR (scrisoare de transport – n.r.) de la această firmă, deşi luasem marfă de la Michelangelo. Şi acest Seleşiu, cu care am colaborat 7 ani m-a asigurat că este un furnizor de-al lui. Eu nu-l aveam în baza mea de date, CMR-ul era pe Riviera, iar factura pe Michelangelo. Aşa merge marfa în ţara asta. CMR-urile se scriu pe traseu, după datele pe care le dau băieţii deştepţi, iar marfa merge pe unde “trebuie” să meargă. Le-am spus şi procurorilor, şi repet: noi, Medasimpex, suntem cel mai puţin vinovaţi în toată povestea asta”.

Un alt fragment din convorbiri, inclus de anchetatori în încheierea de şedinţă se referă exact la circuitul mărfurilor: “Edificator cu privire la circuitul fictiv în care este implicată SC Medasimpex SRL este discuţia telefonică din data de 20.12.2013 când Drelciuc Ana i-a cerut lui Seleşiu Sorin: «vreau o factură de pulpe şi dup-aia ţi-o dau înapoi, numa fă-mi… Mâine am control pe-aicea», întrucât societatea comercială din Piatra Neamţ făcea obiectul unei verificări din partea Direcţiei Antifraudă. În acelaşi context, Drelciuc Ana a solicitat lui Seleşiu Sorin ca transportul de marfă pe care urma să-l primească, să ajungă la sediul societăţii după terminarea programului tocmai cu scopul de a nu fi luat în evidenţă de organele de control”.

Şi în această privinţă Ana Drelciuc are o explicaţie: “Agenţii mei fac distribuţie şi către firme care nu au spaţii de depozitare. Plătesc în avans, dar nu-şi iau marfa. În perioada aia aveam control şi riscam să fiu găsită cu plus de marfă. Asta le-am explicat procurorilor, nu am avut nimic de ascuns. Şi nu mi se pare normal să fiu băgată în aceeaşi oală cu Michelangelo, că facem parte din nu ştiu ce reţea. Eu am prezentat toate dovezile că, în ultimii doi ani, perioada vizată de anchetatori, am luat cam 40% din marfă de la Michelangelo, dar nu mi s-au oferit preţuri preferenţiale sau altfel de avantaje”.

Procurorii DIICOT au anunţat că au destructurat două grupuri infracţionale, din care făceau parte 80 de persoane care se ocupau cu evaziunea fiscală, spălarea de bani, punerea în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Anchetatorii susţin că administratorii firmelor Michelangelo, Gidacom Iaşi, Medasimpex Piatra Neamţ, A&O Maritime Constanţa şi SC Bonvi Impex Satu Mare “cunoşteau despre faptul că marfa provine din achiziţii intracomunitare, precum şi înţelegerea infracţională”.

În replică, patroana Medasimpex susţine că dacă ar fi existat vreun fel de înţelegere sau parteneriat dubios ar fi avut şi ea nişte avantaje: “Eu mi-am făcut treaba corect, ce au făcut ei să răspundă! Oricum e stupid să mi se reproşeze mie afacerile altora, ca şi cum aş avea pârghiile să fac eu poliţie la fiecare achiziţie şi să verific cum şi în ce fel a ajuns marfa în curtea mea”.

Cristina MIRCEA