pietricica turism

Abia condamnat în partea a doua a dosarului de spălare de bani, Andrei Părpăuţă a mai primit o sentinţă, astăzi, 27 martie, de la Tribunalul Neamţ. De data asta este vorba despre o parte a dosarului în care este implicat Marius Pleşca.

Instanţa a decis să-i ridice lui Părpăuţă beneficiul suspendării unei pedepse mai vechi de 3 ani şi să-l condamne la alţi 3 ani şi 4 luni pentru “complicitate la folosirea sau prezentarea de declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Prin urmare, pedeapsa rezultată este de 6 ani şi 4 luni, cu executare. De asemenea, instanţa l-a obligat ca, împreună cu Marius Pleşca, să restituie banii obţinuţi pe nedrept adică 402.364 lei. Decizia poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile.

Dosarul a ajuns în instanţă în anul 2014, dar priveşte fapte din 2011. Conform procurorilor DNA, “inculpatul Pleșca Marius, în calitate de administrator și reprezentant legal al SC AGRAL STAR SRL Piatra Neamţ, în cadrul proiectului «Investiţie în spaţii de depozitare şi procesare seminţe şi în mijloace de transport specializate», lucrare finanţată din fonduri europene, la cererea de plată tranşa a 2-a, s-a folosit de documentele false puse la dispoziție de către inculpatul Părpăuță Andrei, administratorul de fapt al societății comerciale în numele căreia au fost întocmite actele respective”.

Documentele fictive atestau că Agral Star a cumpărat de la o firmă controlată de Părpăuţă instalaţia prevăzută în proiect (trei silozuri pentru depozitarea cerealelor și utilaje agricole). (C.M.)