pietricica turism

Părintele Dumitru Chiţimuş, fost paroh al bisericii Sf. Ioan din Piatra Neamţ, le-a declarat poliţiştilor că a uitat să predea cărţile, registrele de cununie, registrele în care vizitatorii au scris impresii, şi o icoană, în momentul în care a plecat la biserica din Gara Veche, unde slujeşte şi acum. În timpul percheziţiei domiciliare, desfăşurate în ziua de 18 august, poliţiştii au ridicat toate aceste bunuri, iar săptămâna aceasta l-au chemat pe preotul Chiţimuş la audiere. El a admis că una din cele trei icoane ridicate era donată de o familie din Piatra Neamţ bisericii şi nu lui personal, dar a susţinut că celelalte două îi aparţin. A admis, de asemenea, că două cărţi bisericeşti, care au ştampila parohiei din Fărcaşa, unde a slujit cu ani în urmă, nu-i aparţin, iar alte cărţi fac parte din inventarul Bisericii Sf. Ioan Domnesc. Toate bunurile vor fi predate instituţiilor de cult cărora le aparţin de fapt, iar dosarul penal, în care preotul Dumitru Chiţimuş este cercetat pentru delapidare – el având simultan calitatea de paroh şi de administrator până la sfârşitul anului 2010 – îşi va urma cursul, soluţia urmând să fie stabilită de procurorul de caz.

În timpul audierilor, părintele Chiţimuş a vorbit la telefon cu protopopul Valentin Tofan, care a dorit să discute cu anchetatorii, în apărarea colegului său de parohie. Poliţiştii i-au explicat, însă, că dacă este în măsură să lămurească situaţia şi poate contribui la bunul mers al cercetărilor va fi citat în calitate de martor, moment în care protopopul a dat un pas înapoi.

În afară de acest dosar, poliţiştii mai au unul în lucru, aflat şi acum în faza de „autor necunoscut”, legat de un furt comis în biserica Sf. Ioan Domnesc. În august 2012, la câteva zile după ce actualul paroh, părintele Dan Ovidiu Cojan, a plecat în concediu, din lăcaşul de cult au dispărut Icoana hramului Sf. Ioan Botezătorul şi Icoana Învierii, bunuri care nu au fost recuperate până acum. (C. MIRCEA)