Centrul Cultural „Petre Țuţea” anunţă, pentru astăzi, 2 mai, desfăşurarea paradei ecvestre în Centrul Istoric al Municipiului Rădăuți. Manifestarea este organizată în parteneriat cu Clubul Sportiv Ecvestru Rădăuți, Hanul Voievozilor și Grajdurile Domnești și se va desfășura în intervalul orar 13:00-14:00 pe următorul traseu: Mănăstirea Bogdana – str. Bogdan Vodă – BCR – giratoriu – str. Ion Nistor – Deutches Haus – Primăria – BCR – Mănăstirea Bogdana.

„O însemnată parte a celor mai reprezentative exemplare cabaline din Ținutul Rădăuților – unul dintre simbolurile asociate valorilor bucovinenilor, vor participa la paradă spre desfătarea ochiului și sufletului comunității rădăuțene, cât și pentru ca turiștii aflați în mica vacanță de 1 Mai în pensiunile din zona Rădăuțiului să descopere unul dintre brand-urile de oraș pe care și actuala conducere a municipalității ar trebui să-l aprecieze la reala sa valoare, spre a-l fructifica ca pe un atu al dezvoltării durabile a Rădăuțiului”, precizează organizatorii.

Istoria creșterii cailor de rasă la Rădăuți începe încă din 1792, când a fost înființată LANDESGESTUETTS-UND REMONTIERUNGS DEPARTEMENT IN DER BUCOWINA ZU RADAUTZ, pentru a se asigura necesarul de cabaline pentru cavaleria armatei austriece, începându-se cu 1.400 capete (cai moldovenești, rusești, poloni, turcești). După începerea primului Război Mondial, herghelia a fost evacuată în Austria, iar după încheierea conflagrației, după unirea Bucovinei cu România la 28 noiembrie 1918, statul român o reînființează, împroprietărind-o cu 3.253 ha (721 ha teren arabil, 529 ha fânețe naturale, 1.294 ha pășune naturală, 464 ha pădure și 221 ha teren ocupat de clădiri, drumuri, șanțuri și teren neproductiv). Actualmente, în Ținutul Rădăuților funcționează o herghelie la Rădăuți (având secții la Mitoc și la Brodina), cât și cluburi de echitație la Rădăuți, Sucevița și Hardic-Horodnic. (ZCH NEWS)

Articolul precedentBălțătești: Proiect pentru dotarea Căminului Cultural
Articolul următorConcert de percuţie la Piatra Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.