După un proces lung, cu multe termene şi la fel de multe cereri din partea avocatului lui Petru Paleu, Tribunalul Neamţ a pronunţat astăzi, 5 decembrie, prima sentinţă în dosarul sălii de sport de la Liceul cu Program Sportiv Piatra-Neamţ. La judecatat pe fond, avocatul lui Paleu a cerut achitarea clientului său, în vreme ce avocata Marietei Cârligeanu a cerut condamnarea clientei sale, dar a rugat instanţa să individualizeze corect şi diferit pedepsele, detalii aici .

Şi instanţa a decis diferit şi exact invers faţă de solicitările avocaţilor. Petru Paleu a fost condamnat la 3 ani şi 4 lini de închisoare cu executare, în vreme ce Marieta Cârligeanu a primit o pedeapsă de 2 ani cu suspendare sub supraveghere, pe termen de 2 ani. SC Energoterm – firma administrată de Paleu – trebuie să plătească o amendă penală de 24.000 de lei şi are interdicţie, timp de un an, să participe la proceduri de achiziţii publice.

În privinţa recuperării prejudiciului, instanţa a decis ca Petru Paleu în solidar cu SC Energoterm şi cu Marieta Cârligeanu să plătească LIceului cu Program Sportiv 1.272.282 lei, iar Petru Paleu şi Energoterm să achite încă 1.067.728 lei aceluiaşi Liceu cu Program Sportiv. Faţă de aceste sume, cheltuielile de judecată (câte 7.500 de lei pentru Palu şi Energoterm şi 5.500 de lei pentru Marieta Cârligeanu) sunt insignifiante.

Hotârărea pronunţată la Tribunalul Neamţ poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, foarte probabil fiind ca avocatul lui Petru Paleu să fie primul nemulţumit de soluţia judecătorului Vasile Baltag.

C.M.