Pagubele inundațiilor din Neamț trebuie centralizate până la finalul lunii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPremierul Dacian Cioloș i-a convocat în videoconferință, marţi, 21 iunie, pe toți prefecții din țară, pentru a discuta despre pagubele produse de inundații. După cum informează Prefectura Neamț, în cazul județului nostru, conform raportului operativ privind efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în data de 18 iunie, situația se prezintă astfel: 6 comune afectate (Bodești, Războieni, Ștefan cel Mare, Văleni, Dragomirești și Crăcăoani), cu 15 sate, 70 de gospodării (din care 3 locuințe) și 23 de anexe gospodărești afectate, 8 fântâni colmatate, 7 beciuri inundate. Au mai fost afectate poduri, porțiuni de drumuri naționale, județene și comunale și terenuri arabile. Centralizarea respectivelor pagube se va trimite la Centru pentru a se putea stabili ajutoarele pe care județul le va primi de la Guvern.

„Vor avea prioritate acele comunități care au mobilizat deja propriile resurse pentru refacerea infrastructurii și ajutorarea populației afectate. Pe lângă posibilitatea ajutorului din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, cetățenii pot primi ajutoare de urgență în urma unor anchete sociale”, informează Prefectura Neamț.

Aceste pagube se adaugă celor produse de inundațiile de la începutul acestei luni. „Se continuă centralizarea respectivelor pagube. Trebuie să trimitem situația la București până joia viitoare. De această dată, premierul a subliniat faptul că este nevoie și de sprijinul consiliilor locale și al celui județean pentru localitățile afectate de inundații”, a declarat subprefectul Gheorghe Neculae.

Evaluările pagubelor sunt făcute de comisiile constituite prin ordin prefectural. „Pe lângă cele 3 comisii constituite prin ordin al prefectului, care au evaluat pagubele produse în 42 de localități, în urma fenomenelor meteo periculoase din perioada 25 mai – 4 iunie, alte 2 comisii au evaluat pagubele produse în 7 localități, ca urmare a fenomenelor meteo periculoase care au avut loc în intervalul 9 – 16 iunie. Pentru ultimele evoluții, astăzi va fi emis un ordin prin care se vor constitui alte 2 comisii ce vor analiza datele din teren. Sub rezerva că nu vor mai avea loc alte situații de urgență, județul nostru va finaliza centralizarea  datelor privind pagubele produse în termenul solicitat de Primul Ministru. În funcție de acestea și cu o analiză riguroasă a fiecărui tip de ajutor necesar, vom promova proiecul de hotărâre de Guvern pentru a solicita sprijin financiar de la nivel guvernamental în completarea eforturilor autorităților administrației publice locale și județene”, a spus în cadrul videoconferinței prefectul Niculina Dobrilă. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentBătrână de 79 de ani, înşelată cu 10.000 de lei
Articolul următorCentrul „Saeculare”, program special de Sânziene şi Ziua Iei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.