tratament foto twitter
foto: twitter.com

Reprezentanții Asociației Alexiana din Piatra Neamț, care are beneficiari persoane afectate de HIV/SIDA din județul Neamț, atrag atenția că, în luna februarie, pacienții cu HIV au rămas fără tratamentul antiretroviral. Reclamanții dau vina pe Direcța de Sănătate Publică Neamț, instituția care coordonează programul de îngrijire a pacienților și care nu a cerut, la timp, banii pentru tratament.

«Pacienții cu HIV/SIDA, arondați secției de Boli infecțioase, din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, au rămas, în luna februarie, fără tratamentul antiretroviral, care-i menține în viață, prin „grija” celor care ar trebui să se ocupe de bunul mers al aprovizionării cu aceste medicamente și asigurarea continuității tratamentului. Infectioasele (reprezentanții secției Boli Infecțioase – n.red) spun că au respectat toate procedurile impuse de DSP, care este coordonatorul programului HIV/SIDA, DSP-ul spune că de vină este contabilitatea și cei care se ocupă de achiziții. Dar DOMNILOR, vă reamintesc, nu știu a câta oară, că cei mai mulți dintre cei pe care i-ați lăsat fără tratament au fost infectați în sistemul din care faceți parte și ar fi bine să le spuneti că nu ați cerut fondurile necesare asigurării tratamentului, că ați cerut o suplimentare de fonduri când ați văzut că ați greșit, dar cererea a fost respinsă în primă fază, pe motiv că a fost aprobat necesarul pe care l-ați dat și, cum birocrația în România ne omoară și la propriu și la figurat, până mai marii au catadicsit să aprobe, totuși, suplimentarea de fonduri timpul a trecut. Acesta este adevăratul motiv pentru care am ajuns în situația să nu avem tratament. Sunt nevoit să o spun că nu este prima dată când se fac greșeli în ce privește asigurarea tratamentului ARV, aici, în plan local”, se arată în comunicatul semnat de Toader Blaga, președintele Asociației ”Alexiana”.

În replică, reprezentanții DSP Neamț se apără, spunând că ei și-au făcut treaba, chiar dacă acum pacienții au fost lăsați fără tratament. ”La noi, pe toate programele, bugetul încă nu a fost primit, pentru că s-a semnat târziu. Ministerul Sănătății l-a primit, la rândul lui, târziu și, de acolo, urmează să fie împărțit pe programe și să primim și noi banii. Banii au fost ceruți, dar nu au venit, pentru că a fost aprobat bugetul târziu. Ce pot să vă spun cu siguranță este că fila de buget încă n-a sosit”, a precizat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.

ACTUALIZARE:

Reprezentanții DSP Neamț au venit cu lămuriri suplimentare vizavi de sesizarea făcută de reprezentanții Asociației Alexiana.

Responsabilul de program este doamna dr. Daniela Burghelea (șefa secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgențe Piatra-Neamț – n.red.), iar dr. Cătălin Herghelegiu este coordonator din partea DSP Neamț pentru același program. Pe baza cererilor, care se fac de către spitalele din județ, respectiv Spitalul Județean – secția Boli Infecțioase și Spitalul Roman – secția Boli Infecțioase, se realizează finanțarea programului. Cele două unități spitalicești au solicitat, în 6 octombrie, fiecare, câte o sumă care să acopere tratamentul pacienților, inclusiv pe luna ianuarie și februarie. Pacienții de la Roman sunt în număr de 42, care nu au avut probleme cu tratamentul, deci s-a solicitat suma corespunzătoare necesităților, iar cei de la Piatra sunt în număr de 223, pentru că este prinsă și zona Târgu Neamț și Valea Muntelui, Roznov. În fiecare lună, din relatările doamnei doctor Burghelea, sunt necesari în jur de 625.000 de lei, tratament bugetat, iar suma solicitată în 6 octombrie a fost de 500.000. Asta au cerut ei. Ulterior, am înțeles că au revenit cu o cerere către Ministerul Sănătății, dar termenul pe baza căruia se face finanțarea era de 6 octombrie. Între timp, am înțeles că au mai împrumutat de la alte unități și, începând de ieri, 28 februarie, au venit tratamentele necesare lunii februarie. În ianuarie, au mai făcut o solicitare care, conform legii achiziției publice, include valoarea de 1/12 din valoarea contractului de pe anul 2016, adică pe o lună. Ei au făcut această solicitare în ianuarie și au început deja să primească tratamentul”, a declarat dr. Mirela Grădinaru.

(T. Marian)

Articolul precedentMândria județului, la Olimpiada de Limba și literatura română
Articolul următorHarpa despre Shhaideh: “Este o bună profesionistă! A cam spus lucrurilor pe nume!”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.