0:00

Municipiul Roman a fost destinația unei vizite de studiu privind proiectele pe energie durabilă implementate, ca parte a proiectului Empowering, finanțat prin Programul Horizon 2020. Vizita internațională a fost organizată miercuri, 4 octombrie, de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est. Au venit invitați din Marche (Italia), Istria (Croația), Macedonia Centrală şi Atena (Grecia), Ungaria de Nord (Ungaria), Andaluzia (Spania) și Suedia (partener de nivel naţional). Au vizitat câteva obiective și au studiat strategia, planurile, proiectele şi rezultatele Romanului în ceea ce privește energie durabilă. La această vizită, participă şi un reprezentant al Comisiei Europene – DG Environment.

Încă din februarie 2016, ADR Nord-Est implementează, în parteneriat, proiectul transnaţional EMPOWERING, în domeniul eficienţei energetice, dedicat încurajării şi accelerării tranziţiei către o societate cu emisii scăzute de carbon, urmărind consolidarea capacităţii reprezentanţilor regionali şi ai primăriilor de a elabora strategii şi planuri de acţiune integrate pentru eficienţa energetică. În contextul acestui proiect, ADR Nord-Est a iniţiat un acord de colaborare, pentru crea un Grup Local pentru Energie Durabilă, la care Primăria Municipiului Roman a aderat încă din februarie 2017. ADR Nord-Est a promovat, în cadrul consorţiului transnaţional, activităţile desfăşurate de municipiul Roman în acest domeniu, iar partenerii și-au exprimat interesul pentru a cunoaște mai multe despre acestea. Din delegația care a vizitat Romanul, pe lângă experții străini, au participat reprezentanți ai municipalităților: Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Vaslui, Piatra Neamț, Moinești și ai câtorva comune din Zona Metropolitană Iași.

Despre vizita de la Roman, a vorbit Ramona Tănasă, șef Birou Cooperare Externă din cadrul ADR Nord-Est: ”Scopul proiectului nostru este acela de a consolida competențele actorilor locali, autorităților publice locale din regiunile partenere, pentru a elabora planuri de acțiune și strategii în domeniul energiei durabile. Noi, ADR Nord-Est, am făcut o colectă de proiecte implementate din regiunea noastră și le-am oferit spre alegere consorțiului care implementează proiectul Horizon 2020, iar partenerii noștri externi au ales Romanul ca promotor de bună practică. Cel mai interesant a fost pentru ei faptul că Romanul reușește să-și asigure energia necesară pentru clădirile publice aflate în proprietatea primăriei și au vrut să vadă cum funcționează, efectiv, această microhidrocentrală, cu intenția de a studia chiar posibilitatea unui transfer de experiență în alte localități”.

Delegația a vizitat microhidrocentrala de pe râul Moldova, Complexul de agrement ”Moldova” (unde există panouri solare), Spitalul municipal, Liceul cu Program Sportiv și Sala polivalentă, unde sunt implementate sisteme hibride de alimentare, cu celule fotovoltaice și pompe geotermale. Vizita s-a încheiat cu un seminar desfășurat în sala de consiliu a Primăriei Roman, la care, pe lângă vizitatori, au luat parte și primarul Lucian Micu și viceprimarul Roxana Iorga. Vizitatorii au primit din partea gazdelor însemnele orașului și un bogat material informativ. (ZCH News)

GALERIE FOTO

Articolul precedentPolitică şi politici de Brumărel la PMP Piatra Neamț
Articolul următorS-a lăudat la crâşmă că dă foc la casă şi s-a ţinut de cuvânt
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.