0:00

Oraş bogat, oraş sărac / Târgu-Neamţ în topuri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cine ar fi bănuit că orașul Târgu-Neamț a fost unul dintre cele mai bogate orașe din țară. Chiar dacă la prima vedere nu pare destul de înfloritor, s-a aflat într-un top al Asociației Orașelor din România pe un merituos loc 5, top realizat în 2007. Urbea de sub Cetate întrecea la acea vreme marile metropole, raportând bugetele locale la numărul de locuitori. Iată ce scria Adevărul.ro despre Târgu-Neamț într-un articol publicat pe 10 aprilie 2007:

„Târgu Neamţ trăieşte bine din impozitele pe clădiri. Chiar dacă la prima vedere nu pare extrem de înfloritor, Târgu Neamţ se află în topul indicat de Asociaţia Oraşelor din România pe un merituos loc 5. Urbea moldavă este înţesată de mănăstiri, aici aflându-se vestita Cetate a Neamţului, Agapia, Sihăstria, Sihla sau Văratec. Drumul care leagă gara din Târgu Neamţ de centrul oraşului are aproape doi kilometri, este plin de gropi şi adesea circulat de căruţe. Până nu ajungi în centru, impresia pe care ţi-o lasă Târgu Neamţ este aceea de localitate rurală. «În 2006, venitul total al Primăriei a fost de 21,80 milioane lei, din care 6,58 milioane lei au reprezentat venituri proprii», se menţionează în datele prezentate de autorităţile locale pentru Adevărul. Dinamica veniturilor este însă importantă, acestea crescând cu peste 7 milioane lei, comparativ cu anul precedent. «Cele mai mari venituri în anul 2005, precum şi în anul 2006 provin din impozitul pe clădiri», se mai menţionează în materialul furnizat”.

Stagnare a încasărilor

Recent, Direcția Venituri-impozite și taxe din cadrul Primăriei Târgu-Neamț ne-a informat că pe primele trei luni ale acestui an s-a încasat mai mult cu 204.690 de lei față de aceeași perioadă din anul 2013. În primele trei luni ale acestui an s-au încasat 2.914.690 de lei. La vremea când s-a realizat topul, respectiv în 2007, Târgu Neamţ câştiga cel mai mult din impozitele pe clădiri. Dacă mergem spre anul 2010, observăm că gradul de realizare a impozitelor pe proprietate este de 85,29%, adică un total de 3.613 mii lei la bugetul local. Numai la impozitele pe clădiri de la persoanele juridice s-au încasat 1.342 mii lei. În 2011 totalul veniturilor din impozitele pe clădiri de la persoane juridice a fost de 1.072 mii lei, în 2012 s-au încasat tot de la persoane juridice 1.039 mii lei, iar în anul 2013 s-au încasat 963,56 mii lei, cu un grad de realizare a principalelor venituri de 82%.

Manipulare sau proastă documentare

Mai există un top realizat de site-ul Yahoo.news, publicat pe 18 septembrie 2012, în care Târgu-Neamț se află pe locul 5 într-un top al orașelor mici și bogate din România. Iată ce spune acel articol, despre care tindem să credem că nu este relevant: Târgu Neamţ realizează o economie de 70% la energia electrică folosită pentru iluminatul stradal după ce în oraş au fost instalate lămpi LED, în locul lămpilor stradale clasice. Târgu Neamţ este singurul oraş din România iluminat 100% cu LED-uri. Târgu Neamţ are o economie peste media naţională din două motive: este un interesant oraş turistic, iar regiunea din jurul său este la rându-i fermecătoare, dar şi un oraş în care se produce. Industria textilă este cel mai bine reprezentată, dar în oraşul cu 20.000 de locuitori din Moldova activează şi companii de prelucrarea metalelor”.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentOlimpiada Națională de Geografie
Articolul următorTot mai multe conexiuni la internet