Ministerul Educației va pilota pentru un an materia opțională „Ora cu și pentru animale”, în vederea extinderii ei la nivel național. Aceasta a fost concepută de medici veterinari voluntari și a fost primită cu entuziasm de elevi și profesori. Pentru început această materie este introdusă în Ilfov, dar în viitor am putea să o vedem și în alte regiuni, dacă se bucură de interes.
„Am început cu un proiect-pilot. Iar acum vedem acest pas ca pe o mare realizare profesională. Timp de doi ani, elevii din localitățile ilfovene Domnești și Ciolpani, au făcut cursuri interactive, ținute de noi și de partenerii noștri de la Animal Society. Elevii au fost extrem de încântați. Au învățat că toate ființele merită respect și afecțiune. În plus, copiii care își dezvoltă empatia față de animale își dezvoltă automat și empatia față de ceilalți oameni”, a declarat Hilde Tudora, director Protecția Animalelor CJ Ilfov (sursa: Antena 3 CNN).
De ce s-a luat această decizie?
Această inițiativă vine după ce în ultimii ani Prof. Dr. Alina Rusu a introdus la facultatea de Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei – UBB Cluj cursul de Psihologie animală, care s-a desfășurat cu sala plină de fiecare dată. Ea a organizat, deasemenea, în colaborare cu USAMV Cluj-Napoca și ONG-uri, Ziua Interactiunii Om-Animal, un eveniment bianual foarte apreciat de public. Aceste eforturi au contribuit la conștientizarea beneficiilor pe care le are interacțiunea dintre oameni și animalele de companie. În colaborare cu ONG-ul Dog Assist – Terapie Asistata de Animale, a luat amploare această formă de terapie care și-a dovedit eficiența, mai ales în lucrul cu copiii.
„Orele de terapie de la Dog Assist sunt pline de empatie. Mai exact, le oferim celor mici o motivație intrinsecă, cu ajutorul cățeilor. Animalele terapeute le oferă dorința de a se lupta cu provocările din viața lor. Obiectivele lor capătă o aură de joc și sunt mult mai ușor de atins în terapie.”, precizează Dog Assist pe pagina lor de Facebook.
Vedem, deci, că eforturile doamnei Profesor Alina Rusu și al persoanelor implicate în promovarea relațiilor terapeutice om-animal au dat roade și acum Ministerul Educației își propune să introducă în școli Ora cu și pentru animale, care ar urma să fie implementată la nivel național, deci și în județul Neamț.
Alexandru Andrieș