0:00

OPC Neamţ: Sărbători pascale cu amenzi de 88.500 lei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În perioada 01 – 18.04.2014 s-au desfăşurat acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri) şi vin.

Au fost verificaţi 56 operatori economici şi s-au constatat abateri la 49 dintre aceştia, pentru care au fost dispuse măsuri legale:

– oprirea definitivă de la comercializare a 175 kg produse pascale în valoare de 2.906 lei;
– oprirea temporară de la comercializare a 4.487 kg produse pascale în valoare de 33.646 lei
– au fost aplicate 34 amenzi contravenţionale în valoare de 88.500 lei şi 23 avertismente.

Verificările au vizat în principal, următoarele aspecte:

– Calitatea produselor alimentare comercializate
– Condiţii la depozitare, comercializare
– Modul de indicare a preţurilor
– Legalitatea activităţii

A) Referitor la calitatea produselor comercializate, s-au constatat urmatoarele abateri :

– în 4 cazuri s-a constatat comercializarea de carne şi produse din carne cu parametri de calitate neconformi – mici formaţi şi burtă vită (produse declarate pe etichetă “congelate” şi în realitate erau decongelate în totalitate); sferturi anterioare şi posterioare de miel, refrigerate (aflate în cadrul datei limite de consum prevăzute) cu urme de fecale, păr, culoare verzuie şi miros de alterat; parizer cu modificări organoleptice (în secţiune culoarea verzuie, în special în zona golurilor şi cu miros neplăcut)

– unul dintre operatorii verificaţi comercializa produsul foi patiserie la care s-a constatat prin analiză de laborator că nu corespunde celor înscrise pe etichetă – produsul avea în compoziţie zahăr şi ciocolată, dar acestea erau nedeclarate în lista ingredientelor.

– în 4 cazuri s-a identificat comercializarea de carne congelată şi produse din carne – pipote pui congelate cu data durabilităţii minimale depăşită de 22 zile,

– mici formaţi congelaţi cu data durabilităţii minimale depăşită de 18  zile; salam săsesc Cristim cu data limită de consum depăşită de 2 zile,

– scăriţă afumată cu data limită de consum depăşită de 1 zi;

– în 6 cazuri s-a identificat comercializarea de ciocolată şi produse din ciocolată ( ciocolată Suchardine, ciocolată Poiana, batoane ciocolată Mars, ciocolată Laura, ciocolată Novatini, caramele învelite în ciocolată)  cu data durabilitatii minimale depăşită între 6 zile si 3 luni

– în 2 cazuri s-a constatat nerespectarea termenului de valabilitate la produse de patiserie – materia primă – făină albă de grâu pentru croissant cu data durabilităţii minimale depăşită de 20 zile; comercializarea de cornuleţe cu gem pentru care data durabilităţii minimale era depaşită de 30 zile.

– informaţiile de pe etichetă nu sunt traduse în limba română astfel încât consumatorii să poata face achiziţii de produse în cunoştinţă de cauză şi potrivit cu necesarul propriu.

Exemple

– carne pasăre congelată (pulpe întregi şi pulpe inferioare), brichete a 10 kg, fără traducere în limba romană;
– mici formaţi preambalaţi congelaţi, fără etichetă cu principalele elemente de identificare şi caracterizare sau nu este înscrisă starea termică (produs congelat);
– pipote congelate preambalate în pungi a 0,5kg, provenienţă Cehia, fără traducere în limba romană
– carne tocată de pui pentru care nu se precizează conţinutul de grăsimi şi raportul colagen/ proteină din carne;
– cozonac cu mac/nuca/stafide preambalat, la care nu este înscris procentul de mac/nuca/stafide -ingredient care apare în denumirea sub care se vinde produsul;
– biscuiţi zaharoşi şi fursecuri cu unt fragezi, provenienţă R. Moldova, la care nu sunt înscrise denumirea şi adresa importatorului, iar la  sortimentul fursecuri cu unt fragezi, untul nu se regăseşte în lista ingredientelor;
– croissant cu caise şi ciocolată , la care nu este afişată masa netă/bucată.
– foi de patiserie la care nu sunt menţionate tipul de făină utilizată (doar făină), ingredientele utilizate, denumirea categoriei pentru sorbat de potasiu şi nu are declarate zahăr şi ciocolată. Produsul a fost analizat in laborator
– în 4 situatii nu era afişată menţiunea „contine sulfiţi” la niciun sortiment de vin comercializat în vrac. (Comisar Şef Adjunct, V. CIUREA)

Articolul precedent“Zâmbeşte România”
Articolul următorFESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE POEZIE „GRIGORE VIERU”