rechizite

În perioada 01.09 – 12.09.2014, s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în cazul promoţiilor de rechizite şi uniforme şcolare. Pe perioada derulării acțiunii tematice nu au fost identificate oferte promoționale la operatorii economici verificați. Au fost cuprinși în acțiunea de verificare 19 operatori economici având calitatea de vânzători, valoarea totală a produselor controlate fiind de 7.345 lei. Abateri de la prevederile legale s-au constatat la toți cei 19 operatori economici, cantitatea totală cu abateri fiind în valoare de 1.918 lei.

1. Rechizite – La 12 operatori economici s-a constatat faptul că produsele comercializate nu îndeplinesc toate condiţiile de etichetare şi marcare  specifice. Astfel: nu sunt menţionate datele de identificare a producătorului/importatorului (chiar pentru caietele fabricate în România, lipsesc informaţiile referitoare la producător); la produsele caiete (diverse tipuri şi dimensiuni), creioane colorate, carioca, acuarele, penare, plastilină colorată lipsesc informaţiile privind compoziţia, respectiv tipul de celuloza din care este obţinută hârtia; neînscrierea caracteristicilor tehnice ale caietelor privind dimensiunea, numărul de pagini, greutatea specifică a hârtiei, exprimată în grame/mp, s-a constatat la caiete; informaţii incorecte pe ambalaje – de exemplu acuarele denumite „Produs în România, cu valabilitate 2 ani de la data fabricaţiei” fără însă a fi marcată data fabricaţiei. În ce priveşte obligaţia legală de a traduce în limba română informaţiile ce însoţesc produsele, la 15 operatori economici din totalul de 19 verificaţi au fost identificate rechizite şcolare, provenienţă China şi Turcia, la care informaţiile din marcarea originală nu sunt prezentate şi în limba română.

2. Uniforme şcolare – În urma desfăşurării acţiunii de control în baza prezentei tematici a reieşit faptul că, în reţeaua de comercializare, grupa de produse – uniforme şcolare este foarte slab reprezentată. A fost identificat un singur operator economic care comercializa uniforme şcolare, pentru fete şi pentru băieţi, de provenienţă China, fără marcare în limba română.

Ca şi abateri nespecifice comercializării acestor produse – rechizite şi uniforme şcolare, la 3 operatori economici s-a constatat faptul că nu era afişată placheta InfoCons – purtătoare de informaţii necesare consumatorilor, mulţumiţi  sau nemulţumiţi de produsele comercializate.

Ca urmare a constatărilor făcute s-au dispus următoarele: oprirea temporară de la comercializare pentru rechizite şcolare în valoare totală de 1.918 lei şi uniforme şcolare în valoare totală de 275 lei; s-au aplicat 12 avertismente şi 9 amenzi contravenţionale în valoare totală de 17.000 lei – pentru rechizite şcolare şi o amendă contravenţională în valoare de 2.000 lei pentru uniforme şcolare. (Comisar Şef Adjunct, ing. Natalia HRUŞCĂ)