0:00

OPC: Aveți grijă ce jucării cumpărați de Crăciun!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pistoale cu bile şi indicatoare laser, scoase de la vânzare

În perioada 18.11.2013 – 29.11.2013, inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Neamț au verificat modul în care sunt vândute jucăriile în județ. S-a urmărit atât siguranța produselor pentru copii vândute direct, cât și din mediul online.

Grav este că, din cei 23 de operatori economici verificați, toți au fost găsiți cu nereguli. În cazul majorității – la 21 de comercianți -, abaterile au constat în nerespectarea informațiilor legate de nume, denumire comercială sau marca înregistrată a produsului. De pe etichete lipseau aceste date.

De asemenea, la dintre 3 operatorii economici verificați au fost identificate jucării la care nu s-a marcat, de către producător, numărul unic de identificare (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare – se comercializau jucării Soft Elastic Gun, mașinuțe Rescue Car și bastoane, respectiv tuburi pentru baloane, jucării Luxury Castle, Princess Castle, Carusel și Set jucării). Totodată, 15 comercianți au omis ca informaţiile marcate pe etichetă sau ambalajul jucăriei să aibă și traducere în limba română.

OPC: Vârsta de utilizare a jucăriei nu coincide cu vârsta copilului

Inspectorii OPC Neamț au constatat și că magazinele care vând jucării în județ afișează informaţii contradictorii privind vârsta minimă a utilizatorilor și produsul în sine. De exemplu, producătorii marchează pe produse ori ambalaje vârsta recomandată(sunători Baby First – recomandate peste 18 luni, Baby Sway Bell – recomandate sugarilor în vârstă de minimum 3 luni, Set cu biberon Lovely baby – recomandat între 0 și 12 luni, telefon tip pinguin- recomandat pentru copii peste 18 luni), iar traducerea în limba română în toate cazurile regăsite era de maniera: „Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani”.

Aceleași informații contradictorii apar și în cazul jucăriilor care afișează

pe etichetă, în limba română, informa’ia „Vârsta recomandată 6+”, deşi producătorul nu afişează decât pictograma specifică interdicţiei pentru copiii mai mici de 3 ani.

Jucării oprite de la comercializare

Pentru că nu respectă normele de siguranţă, inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ s-au văzut nevoiţi ca şi anul acesta să oprească de la comercializare mai multe loturi de jucării. Este vorba despre cele considerate periculoase. De exemplu, pistoale cu bile pentru care există pericol de rănire, dar şi indicatoare laser produse în China, fără traducere în limba română a numeroaselor avertizări de periculozitate de pe ambalaj.

OPC: Verificaţi cu atenţie site-urile care vând jucării online

Inspectorii OPC au găsit nereguli şi în rândul operatorilor care vând jucării pe internet:

– lipseau informaţiile privind dreptul consumatorilor de denunţare unilaterală a contractului la distanţă în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la primirea produsului;

– lipseau informaţiile privind modalităţile de cercetare a reclamaţiilor precum şi a termenului maxim de rezolvare a acestora;

– nu se preciza termenul maxim de livrare a jucăriilor;

Comisarii OPC îi sfătuiesc pe consumatorii care cumpără jucării:

– să achiziţioneze jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă), de care vor avea neapărat nevoie în cazul unei reclamaţii;
– să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale;
– să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii mai mici de 3 ani;
– trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza ”Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani”.

– orice reclamaţie legată de o jucărie cumpărată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/ magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Valoarea produselor controlate în cadrul acestei acţiuni a fost de 33.346 lei.

Au fost aplicate un număr de 18 avertismente şi 14 amenzi contravenţionale în valoare totală de 31.500 lei.

S-au oprit temporar de la comercializare 955 de jucării în valoare totală de 16.808 lei şi au fost retrase definitiv de la vânzare 75 de jucării în valoare totală de 185 lei.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentBiblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” anunță: ”A intrat poezia în oraş”
Articolul următorConcert de colinde la Bicaz