Ca în fiecare an, în ziua de 22 decembrie, la mormântul lui Fănel Ciupitu, erou căzut la datorie în zilele lui decembrie 1989, s-au adunat și de această dată reprezentanți a revoluționarilor, militari din Garnizoana Roman, reprezentanți ai unor partide politice, ai administrației publice locale și ai unor societăți comerciale.

Anul acesta însă toate categoriile de participanți s-au împuținat: din partea veteranilor de război a fost prezent doar unul, dintre revoluționari am mai întâlnit doar cinci, dintre partide au fost doar PSD și PNL, iar dintre societățile comerciale a avut reprezentare doar SC Locato SA.

După slujba de pomenire la mormântul lui Fănel Ciupitu s-au depus coroane de flori  de către cei prezenți.

Doctorul Octavian Cârstea, din partea revoluționarilor romașcani, a declarat: „Ce să vă zic eu acum? Vedeți și dumneavoastră că s-au schimbat mult  lucrurile față de atunci; acum e democrație. Mare democrație! Nu pentru căței, doar pentru dulăi… Mă iertați, eu sunt un pic mai glumeț, dar așa se întâmplă după o viață trăită pentru oameni… În 22 decembrie 1989 am reușit să capacităm populația în așa fel încât să nu se întâmple evenimente nedorite. Îmi pare nespus de bine că Romanul nu se numără printre orașele-martir, dar asta și pentru că am avut grijă să conducem oamenii spre înțelegere. Și moldovenii sunt oameni liniștiți și înțelegători și ne-au ascultat. Totul a decurs cu bine la Roman, asta este amintirea mea de atunci.

Prezent la comemorare, deputatul primar Laurențiu Leoreanu a spus, printre multe altele: „Acum 27 de ani eram student și țin minte că am fost ”inventariați” în cămine… Dar punctul culminant a fost mai devreme, după finala Cupei Campionilor europeni, când a pornit din Copou un grup masiv de studenți și din Tudor altul, care trebuiau să se întâlnească în Piața Unirii. Am fost împiedicați, a căzut varianta cu Iașii, s-a încercat apoi cu Brașovul… și până la urmă s-a reușit la Timișoara… Acum, în memoria celor care s-au jertfit atunci, noi suntem datori să încercăm să făurim o lume mai dreaptă și mai bună. Dumnezeu să-i odihnească pe cei căzuți, Dumnezeu să ne înțelepțească pe noi să putem face lucruri bune…”

(D.A.)

 

 

 

Articolul precedentSpitalul Județean Neamţ, temă de vacanță pentru viitorii asistenți
Articolul următorGALERIE FOTO Carnaval de iarnă la Roman
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.