reclama autocenter

basarabia tg

Un grup de 20 de elevi olimpici din Basarabia, însoțiți de profesorii lor și de părintele paroh Teoctist Caia, de la Biserica Sf Haralambie din Târgu Neamț, împreună cu soția sa, Olga Caia, au vizitat, marți, 9 iulie, oraşul Târgu Neamţ. Vizita a cuprins şi o scurtă oprire la sediul primăriei locale. Grupul de profesori și elevi basarabeni an de an sunt oaspeții părintelui Teoctist Caia și a soției sale, o relație de prietenie care se perpetuează de ani de zile.

„Sf. Augustin a scris o carte Decivitate Dei, Cetatea lui Dumnezeu, așa că poate va deveni și orașul Târgu Neamț o astfel de cetate. Îl știu pe domnul primar de când era enoriașul nostru la parohia Sf. Haralambie, iar dl. Humulescu, care este epitropul parohiei noastre, doi oameni familiști și destoinici, cu frica lui Dumnezeu”, a spus părintele paroh Teoctist Caia.

Târgu Neamţ – micul Munte Athos

Atât edilul, cât și vicele au ținut să transmită grupului de basarabeni un mesaj de bun venit.

„Majoritatea locuitorilor orașului sunt credincioși, cuminţi și cu frica lui Dumnezeu. Când am venit în Târgu Neamț am locuit în parohia părintelui Caia, dar cu timpul m-am mutat la poalele pădurii, vecin, tot cu dumnealui și cu doamna preoteasă. Chiar dacă timp de 12 ani de zile, așa cum spunea și părintele Caia, orașul a stat în anonimat, noi încercăm să fie inclus într-un circuit turistic. Fiind o zonă cu cele mai multe mănăstiri în împrejurimi, mulți au denumit-o micul Munte Athos”, a transmis primarul Daniel Harpa.

„Am pregătit pentru dv. o vizită la Cetatea Neamțului, vom merge la Casa Ion Creangă, Muzeul Veronica Micle. Ne onorează vizita dv. și mulțumim familiei Caia și doamnei Balaban pentru că în toamna lui 2012, eu și domnul primar am fost oaspeți la Chișinău și ne-ați primit cu atâta căldură”, a spus şi vicele Traian Humulescu.

„Am adus copiii Basarabiei acasă”

„Am zis să aducem Basarabia acasă, dar cu cine să te lupți, cu morile de vânt? Nici pe cale politică nu s-a putut, nici prin asociații. Cel mai sfânt lucru este să aduci copiii Basarabiei aici, acasă, în patria mamă, să le arăți bogățiile și frumusețile neamului, să învețe să se roage la mănăstirile din jur. Datorită doamnei Claudia Balaban, am reușit să aducem aici sute și sute de copii din Basarabia”, a precizat preoteasa Olga Caia.

Grupul de basarabeni, a ținut să mulțumească primăriei și orașului, pentru ospitalitatea și căldura cu care au fost primiți cei mici. „Vă mulțumim pentru ospitalitate. În fiecare an venim aici și ne simțim foarte bine. Vrem să familiarizăm copiii cu aceste locuri frumoase, splendide și pline de spiritualitate. Ați oferit o lecție de omenie prin tot ceea ce faceți pentru noi. Mulțumim familiei Caia pentru ajutorul din toți acești ani în care ne-a găzduit”, a declarat Claudia Balaban, profesor din Basarabia.

Grupul din Basarabia a fost însoțit de viceprimarul Traian Humulescu pentru a vizita Cetatea Neamțului și celelalte obiective turistice din Târgu Neamț.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentCezar Ţucu, invitatul revistei APOSTOLUL
Articolul următorPoliția neputincioasă în fața minorilor