isj 2014Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Neamț se pregătește de pe-acum de organizarea celei de-a 23-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Informatică a Europei Centrale.

Concursul, care va avea loc în vara următoare, este destinat elevilor de liceu și a debutat în 1994, în România (la inițiativa țării noastre). Până în prezent, trei ediții, 1994, 2000 și 2009 s-au desfășurat în România. Primele două în Cluj și cea mai recentă în Târgu-Mureș. Alături de România mai există câteva țări cu statut permanent de organizatoare: Cehia, Croația, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria.

Potrivit profesoarei Florentina Ungureanu, inspector școlar de Informatică, din cadrul IȘJ, conform regulamentului, fiecare țară gazdă poate înscrie câte două echipe (formate din 4 elevi și 2 profesori), în loc de un echipaj, așa cum se întâmplă în cazul celorlate țări. Mai mult, tot țara gazdă are posibilitatea să mai invite două țări.

Noi ne-am gândit la Republica Moldova, pentru că în alt context nu ar avea acces la acest concurs și la Elveția datorită unei relații de reciprocitate pe care o avem de mai mult timp, în ceea ce privește activitățile competiționale”, a precizat prof. Ungureanu.

Competiția este finanțată de Ministerul Educației și de autoritățile județene și locale. Anul trecut, olimpiada a avut loc la Brno (Cehia). Acolo, 4 medalii au fost cucerite de elevii români. (M. TEODOROF)