0:00

Oina – “sportul rege” la Gherăești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Biruința Gherăești și Brigada Gherăești sunt formațiile nemțene ce domină întrecerea campionatului național de oină de aproximativ un deceniu. Începând din acest an, Federația Română de Oină își desfășoară activitatea sub înaltul patronaj al Majestății Sale Regele Mihai. Tradiția sportului național s-a conservat foarte bine la Gherăești, unde, şi înainte de 1990, s-a practicat cu succes acest sport. Avându-i ca animatori pe regretaţii Eugen Cocuţ, Constantin Bogza şi Vasile Puiu, oina a adus tinerilor din Gherăești 16 titluri naţionale şi numeroase cupe câştigate la diferite categorii de vârstă. Pentru a diversifica jocul de oină, baseball-ul a fost introdus în judeţul Neamţ la Gherăeşti, de profesorul Blaj Mihai, în anul 1990. De atunci şi până acum, au fost legitimaţi aproximativ 300 de sportivi la secţia de baseball, însă tot oina rămâne sportul îndrăgit de săteni

Orgolii nemăsurate

Frontiera Constanța, Straja București, Biruința Gherăești și Brigada Gherăești sunt formațiile care aspiră în acest sezon să cucerească titlul național. În clasamentul la zi, Biruința este pe locul I, la egalitate de puncte cu Frontiera Constanța. În prima etapă a campionatului de oină, cea în care s-au stabilit participantele la play-off și care s-a desfășurat în urmă cu o lună la Gherăești, meciul cel mai tensionat, considerat derby, dintre Biruința și Frontiera, nu s-a terminat. S-a întrerupt când jocul era foarte aproape de final, la scorul 20-17 pentru Biruința, din cauza pătrunderii pe teren a unui spectator care a lovit unul dintre arbitri. Pe parcursul aceluiași meci, s-a mai consemnat o altercație între jucătorii celor două formații, semn că orgoliile sunt mari. Întrunită la Constanța, Comisia de Disciplină a FRO a dat câteva sancțiuni disciplinare. “Jucătorul nostru a primit o suspendare de un an și amendă, clubul a fost penalizat pecuniar și cu terenul suspendat 15 etape, iar eu am primit 6 etape de suspendare”, a afirmat antrenorul Biruinței Gherăiești, Ioan Chifan. În privința partidei întrerupte, varianta avansată a fost cea a rejucării meciului, înainte de începerea turneului play-off. În aceste condiții, situația în clasament se poate schimba, dacă va câștiga Frontiera Constanța. De aceea, Ioan Chifan agreează varianta rejucării meciului: “M-am bucurat că noi putem fi sau nu campioni pe teren, nu în urma unor rezultate stabilite la masa verde. Ce le-aș spune eu nepoților mei, dacă m-ar întreba cum de am câștigat, prin penalizarea echipei adverse, fără să joc? Prefer înfrângerea pe teren, nu victoria la masa verde. Eu am propus ca primul meci să fie Frontiera – Biruința, înainte de a începe turneul play-off”. Clasamentul la zi, fără omologarea meciului dintre Biruința și Frontiera, întrerupt la scorul 20-17, este următorul: 1. Biruința 21 puncte, 2. Frontiera 21, 3. Straja 20, 4. Brigada 15. În calcul au fost luate și punctele acumulate de cele 4 echipe, din disputele cu celelalte participante în prima etapă. Biruința Gherăești participă în campionatul național cu următorul lot: Cristian Blaj, Viorel Minac, Robert Benea, Mihai Gherghel jr., Sorin Puiu, Cristian Enășoaie, Alexandru Andrei, Ioan Dancă, Mihai Mătălică, Ionuț Râtan, Cristian Gălățanu, Alexandru Mătălică, Cosmin Roca.

Festivitate ratată

În acest sezon competițional, Biruinţa Gherăeşti s-a clasat a doua la competiţia celor mai bune echipe româneşti, Cupa Regelui, popularizată în toată Europa, pentru că sportul național al românilor a trecut sub patronajului Regelui Mihai. Participantă în calitate de câştigătoare a Cupei Satelor, Biruinţa Gherăeşti s-a clasat după Frontiera Constanţa, pe care a învins-o cu 17-16, şi înaintea formației Dinamo, în faţa căreia a pierdut cu 16-18. Practic, cele 3 formaţii au încheiat turneul cu acelaşi număr de puncte, 4, iar departajarea s-a făcut la punctaveraj. Criteriul a fost reclamat de nemţeni, deoarece regulamentul stabilit înainte de concurs prevedea altceva, sau cel puțin așa susțin cei din Gherăești. „S-a stabilit ca, în caz de egalitate la puncte, să se execute câte 5 lovituri de baston. S-a renunţat din lipsă de timp, deşi departajarea nu ar fi durat mai mult de 15 minute. Păcat, pentru că a fost o competiţie frumoasă. Meciurile au fost disputate şi s-au prelungit mult peste calculele organizatorilor”, a precizat preşedintele Biruinţei Gherăeşti, Adrian Andrei. Nemţenii s-au simțit ca la circ atunci când a fost oficiată festivitatea de închidere. Biruinţa Gherăești a fost premiată ca fiind echipa clasată pe locul 3, deși terminase pe 2. După premiere, transformată într-o ceremonie cu fast, nemţenii au făcut schimb de medalii şi trofee cu cei de la echipa Straja Bucureşti.

De la Cupa Regelui, la baseball și softball

Cupa Regelui, cum a fost denumită Supercupa României din acest an, a adus sportului naţional o promovare de care nu a avut parte niciodată. Implicarea familiei regale a României a făcut ca întrecerea din această primăvară, desfăşurată pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti, să se bucure de un interes mare din partea mediei naţionale. Imaginile competiţiei din capitală au ajuns în toată Europa, unde oina este aproape necunoscută este confundată cu baseball-ul. Poate de aceea, în Gherăeşti, primăria împreună cu câțiva investitori au amenajat primul teren de baseball din România. Pe acest teren, s-au organizat numeroase competiţii interne şi internaţionale de baseball şi softball. În anul 2003, aici s-a organizat primul turneu internaţional de baseball – ”Cupa Gherăeşti 504”. Acest turneu va continua anul acesta, pe 23-25 iulie, fiind invitate şi echipe din Italia, Republica Moldova şi Ucraina. Jocul de baseball este foarte cunoscut de către toţi elevii şcolilor din Gherăeşti, anual desfăşurându-se campionatul şcolii la această disciplină sportivă, începând cu clasa a IV-a. În anul 2003, echipa Şcolii Gherăeşti a obţinut titlul de campioană naţională sub egida LPS-CSS Roman. Visul profesorului Mihai Blaj este ca pe terenul din Gherăeşti să se desfăşoare un Campionat European de baseball, iar comuna nemțeană să intre în circuitul european la competiţiile de baseball şi softball.

Oina – “sportul rege” la Gherăești, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentGheorghe Cartianu – 31 de ani de la moarte
Articolul următorSfintele slujbe pentru Părintele Iustin