pietricica turism

Florentin Pera, antrenorul HCM Roman și președintele Lucian Micu, se află în fața unei provocări: debutul în cupele europene, în cariera de oficiali ai formației nemțene. Echipa romaşcană va întâlni Skuru IK, în turul al treilea al Cupei Cupelor, ambele meciuri, tur şi retur, urmând a se disputa în Sala Sporturilor din Roman. Partidele vor avea loc sâmbătă şi duminică, 15 şi 16 noiembrie, cu începere de la ora 17.

Florentin Pera

Florentin Pera este precaut

Florentin Pera îndeamnă la precauție înainte de “dubla” cu Skuru, din turul trei al Cupei Cupelor, chiar dacă echipa nemțeană va disputa ambele meciuri pe teren propriu: “Meciurile cu echipa suedeză sunt foarte importante pentru noi, având în vedere că HCM Roman joacă pentru prima oară în această competiţie. Echipa noastră a reuşit, prin muncă şi unitate, să ajungă în această fază. Eforturile făcute până acum trebuie răsplătite prin calificarea în etapa următoare. Suedia este reprezentată de o echipă puternică, bine asigurată pe toate posturile. Jucătoarele au talie impresionantă şi sunt agresive, în sensul bun al cuvântului. În faza de atac au un joc simplu şi exact, în stil nordic, caracteristic. Ies repede din apărare şi înscriu uşor. Noi vom face tot ce ne va sta în putinţă să contracarăm. Fetele noastre sunt sănătoase şi aştept din partea lor jocuri pe măsura valorii şi a dorinţei suporterilor. Toată lumea trebuie să fie bucuroasă la finalul celor două partide. Am vizionat jocuri ale echipei adverse şi am analizat, împreună, cât s-a putut de bine, potenţialul acesteia. Se poate trece în etapa următoare a competiţiei. Am încredere în fete. De câte ori au fost meciuri importante, s-au mobilizat. Ne dorim să avem sprijin cât mai consistent din partea suporterilor şi să răspundem pe măsură. Este adevărat că sunt la prima mea experienţă în cupele europene şi mă bucur că, la 34 de ani, am reuşit acest lucru. În ce priveşte lotul, sunt mici probleme de sănătate şi am convingerea că pot fi remediate până la ora de începere a primului meci. Chiar dacă va mai fi vorba de vreo răceală, se vor ajuta între ele şi vom conlucra bine până la capăt. Pe de altă parte, ţin să-i contrazic pe cei care spun că vom avea o misiune uşoară. Mentalitatea nordică este una care exclude superficialitatea, indiferent de condiţii şi de adversar. Au câteva jucătoare foarte valoroase. Anul trecut, au fost eliminate de Dinamo Volgograd, după ce au şi condus pe terenul acesteia. Și noi am reuşit jocuri bune cu echipe de top. Vrem, în primul rând, calificare, nu neapărat diferenţă mare pe tabela de marcaj. Trebuie să ţinem cont că sunt două meciuri şi să fim liniştiţi. Aşa vom obţine calificarea”.

roman vice micu 02

Lucian Micu responsabil pentru dubla de la Roman

Oficialii HCM Roman au răsuflat ușurați după tragerea la sorți din turul III al Cupei Cupelor. Skuru, nu este o forță în handbalul feminine mondial. “La prima vedere, adversara nu este din categoria celor mari. Nici nu ştim prea multe despre ea. Conducerea tehnică a echipei noastre se va interesa despre valoarea formaţiei suedeze. Trebuie să ne descurcăm. Va fi o experienţă nouă pentru noi”, a afirmat, imediat după tragerea la sorţi, Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Apoi, a mai venit un moment ce a adus liniștea în tabăra romașcană: acceptul suedezelor de a juca ambele partide în Sala Sporturilor din Roman. “Vor fi două meciuri foarte importante pentru clubul nostru. Este vorba de o competiţie europeană de rang înalt. Noi trebuie să ne concentrăm la maximum şi, astfel, să învingem de două ori. În consecinţă, să ne calificăm. Am încredere în conducerea tehnică a echipei şi în jucătoare că vor da dovadă de ambiţie şi dăruire şi că vor aduce o nouă satisfacţie publicului romaşcan. Este, pentru mine, o primă experienţă la acest nivel. Evident, sunt emoţionat de miza acestei duble manşe în Cupa Cupelor. În ce mă priveşte, am făcut tot ce este posibil pentru a organiza acest eveniment în condiţii cât mai bune. Vineri, (n.r.: ieri) echipa suedeză va ateriza pe aeroportul «Henri Coandă», de unde va fi preluată de un autocar, fiind însoţită de un delegat al Federaţiei Române de Handbal. În drum spre Roman, vor lua prânzul în Buzău. Spre seară, vor ajunge în Roman. Transportul va fi plătit de clubul nostru. La fel va fi şi cu cazarea şi masa, mai ales că oaspeţii noştri au avut amabilitatea de a disputa ambele meciuri la noi. Urmează, în funcţie de ora sosirii lor, să programăm şedinţa tehnică şi orele la care se vor disputa antrenamentele. Pentru a le fi mai la îndemână, să nu fie distanţă mare între locul de disputare a meciurilor şi cel în care vor lua masa, am ales varianta cu cazarea la Hotel Zara. Nu ştiu dacă vor avea timp prea mult să viziteze Romanul, dar am inclus o trecere prin centrul oraşului şi o vizită la Arhiepiscopie. Ne vom pregăti cu mape de prezentare a oraşului. La intrarea pe teren, la meciuri, toate handbalistele din cele două echipe vor fi însoţite de handbaliste de la grupele de copii şi juniori de la LPS Roman”, a declarat Lucian Micu, președintele HCM Roman, care se află și el pentru prima oară în fața unei ”aventuri” în cupele europene intercluburi.

Mihai STOIAN

roman hcm 2014 02

HCM ROMAN

HCM Roman și-a câștigat dreptul de a evolua în Cupa Cupelor, ca ocupantă a locului al cincilea în campionatul 2013-2014 al Ligii Naţionale şi finalistă în Cupa României. Romașcancele vor juca direct în turul al treilea al Cupei Cupelor cu formaţia suedeză Skuru IK, din cauza coeficientului ridicat al echipelor feminine de handbal, obținut în cupele europene. De fapt, echipa nemțeană revine în cupele europene după o pauză de 7 ani! În 2007, HCM Roman a jucat semifinală în Challenge Cup şi a ratat calificarea în finală, din cauza numărului de goluri mai mare (19-23, în tur și 24-20, în retur) înscrise în deplasare de adversara sa, Naisa Nis (Serbia). Din echipa de atunci a Romanului a mai rămas în actuala formaţie doar Carmen Stoleru, căpitanul municipalului romașcan.

SKURU IK

Skuru IK a participat în sezonul trecut competiţional continental în Cupa EHF, concurs în care a ajuns până în faza optimilor de finală. A fost scoasă din cursă de către echipa Dinamo Volgograd Rusia, formaţia scandinavă pierzând ambele meciuri. Cel mai bun rezultat al echipei suedeze în cupele europene a fost calificarea în sferturile de finală ale Challenge Cup în sezonul 2002-2003. A mai jucat în City Cup în sezonul 1997-1998, până în optimi. În precedentul campionat naţional al Suediei, Skuru IK a încheiat pe locul al treilea, la un punct diferenţă de a doua clasată şi la nouă de prima. Lotul echipei Skuru IK are în componenţă doar jucătoare de naţionalitate suedeză. Componenţa lotului este următoarea: Hanna Ahlen, Isabella Bengtsson, Linnea Claeson, Hana Karin Daglund, Nathalie Fernandez Milsson, Emma Hawia-Svensson, Lina Hawia-Svensson, Hanna Hellstrom, Kristin Nordstrom, Bodil Norrbom, Madeleine Ostlund, Hedwig Owe, Julia Parling, Agnes Rutqvist, Jenny Sodren, Sanna Stolperud, Carin Stromberg, Sandra Wrede.