Miercuri, 30 ianuarie, comitetului pentru gripă al Ministerului Sănătății a decis să declare epidemia de gripă.

Decizia a fost anunțată de ministrul Sorina Pintea, motivată și de numărul deceselor: ”Am încheiat ședința comitetului de gripă. Deși aseară aveam o parte din date, acestea nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră. S-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Au fost înregistrate 54 de decese confirmate cu virus gripal. Gripa evoluează pe tot teritoriul țării. Vaccinarea rămâne soluția împotriva gripei. Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare. Se solicită refacerea urgentă a stocurilor de antivirale. Avem și recomandări pentru populație, care au fost transmise. Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm. Nu se pune problema unei carantine”.

Până astăzi dimineață, Institutul Național de Sănătate Publică nu a făcut publice datele privind numărul total de infecții respiratorii. Centralizarea se face pe baza raportărilor de la direcțiile de sănătate publice.

Recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
– Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
– Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
– Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
– Continuarea vaccinării antigripale.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, de aceea Ministerul Sănătății a decis suplimentarea numărului de vaccinuri gripale pentru a oferi protecție unui număr cât mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asigurăm vaccinarea gratuită.

Ministerul Sănătății a demarat procedurile pentru a achiziționa suplimentar un număr de aproximativ 25.000 de doze de vaccin. Vor fi urgentate procedurile de achiziție și se estimează că săptămâna viitoare poate începe distribuirea acestora către medicii de familie.

În această perioadă, Ministerul Sănătății a transmis unităților spitalicești un set de măsuri suplimentare:

– Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
– Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!
– Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
– Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
– Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
– Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.
– Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripă/gripă severă (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat. (ZCH News)