Un prim spațiu în care se va muta secția ATI, distrusă în incendiul din 14 noiembrie, este în locul Maternității de la etajul IV al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.
Vor fi alocate 8 paturi echipate, la care se adaugă cele 2 paturi pentru pacienții cu Covid din UPU. Este anunțul făcut în această seară de prefectul George Lazăr, care a condus comisia mixtă a reprezentanților mai multor instituții care au avut scopul de a găsi un spațiu sigur și conform pentru continuarea activității medicale ATI: „În acest sens vă pot spune că am identificat spațiu la nivelul etajului 4, secția de Obstetrică și Ginecologie, care are dotări moderne și a fost refăcută în anul 2014 prin fonduri de la Banca Mondială. Această secție este avizată I.S.U și există circuite medicale. Hotărârea comisiei mixte este ca secția A.T.I să fie relocată la etajul 4, iar secția Obstetrică și Ginecologie să fie relocată la nivelul etajului 5. Se va putea funcționa cu aproximativ 8 paturi pe A.T.I și alte două paturi pe A.T.I în cadrul U.P.U. “, a declarat prefectul George Lazăr. Situația a fost analizată de reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, ai Consiliului Județean Neamț, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, Inspectoratului de Stat în Construcții Neamț, Direcției de Sănătate Publică Neamț.
În același timp, soluția de astăzi este una temporară, până când lucrările la Blocul chirurgical nou realizat la etajul II, lângă centrul Nefromed, vor fi finalizate. „Acest spațiu aparține Spitalului Județean de Urgență Neamț. În această locație lucrările de construcție sunt finalizate într-un grad de aproximativ 80% și în regim de urgență ele pot fi continuate și recepționate într-un termen de aproximativ 45 de zile”, se precizează în comunicatul Prfecturii Neamț. Când va fi gata noul bloc chirurgical, aici va funcționa secția ATI cu 15-17 paturi. “Am solicitat Consiliului Județean Neamț să aloce resursa financiară necesară finalizării lucrării la acest spațiu în regim de urgență și să găsească soluții tehnice, respectiv să contracteze imediat specialiști în vederea finalizării lucrărilor. În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, asigur că vom oferi tot sprijinul pentru ca aceste lucrări să poată fi contractate de îndată, în regim de urgență”, a adăugat prefectul de Neamț.
Suplimentar, prin intermediul CJSU s-a solicitat Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției suport pentru alocarea unei Unități Mobile de Terapie Intensivă și personal medical necesar asigurării funcționării acesteia, doi medici și 6 asistenți medicali. În același timp, s-a aprobat inițierea demersurilor de alocare din rezervele strategice ale Departamentului pentru Situații de Urgență a unui număr de 6 ventilatoare de terapie intensivă, potrivit prefectului George Lazăr.
C.I.