O femeie, în vârstă de 83 de ani, din comuna Horia, a murit astăzi, 28 februarie, la Spitalul Municipal Roman, din cauza gripei. Femeia a fost internată în urmă cu aproape trei săptămâni, în secția de Boli infecțioase a spitalului, cu gripă, insuficiență respiratorie acută, pancitopenie (o scădere a elementelor figurate din sânge, asociată cu anemia, cu scăderea leucocitelor și a trombocitelor). Tot astăzi, 28 februarie, a fost confirmat virusul gripal de tip AH1 în cazul acestei paciente și potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, femeia era nevaccinată și suferea de alte boli cronice.

“Pacienta, I.C., în vârstă de 83 de ani, din Horia, s-a prezentat la Spitalul Municipal Roman în data de 11 februarie 2018, cu frisoane, febră, dureri musculare, tuse productivă, dureri de cap, curbătură, stare generală alterată, fiind internată în secția Boli infecțioase Roman cu gripă, insuficiență respiratorie acută, pancitopenie. Pacienta nu a fost vaccinată antigripal și era în evidență cu diabet zaharat tip 2 și pancitopenie”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. În spital, pacienta a primit tratament simptomatic și antiviral.

Este al treilea deces din județul Neamț și al doilea cauzat de gripă din comuna Horia, după ce autoritățile sanitare au confirmat virusul gripal în cazul unei femei de 45 de ani care a murit sâmbătă, 24 februarie, tot la Spitalul Municipal Roman, unde fusese internată în data de 20 februarie. În țară, numărul deceselor confirmate cu gripă a ajuns la 68. (C.I.)