0:00

Oameni și funcții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* astăzi, Perla Invest, garantul investițiilor turistice cu 3 milioane de euro gaură

Societățile, care funcționează sub aripa protectoare a Primăriei Piatra Neamț reprezintă interfața dintre Consiliul Local, executiv și cetățeni. Cu mici excepții, toate au avut și au o viață tumultoasă, cu bilanțuri contabile la limita supraviețuirii.

În general, în momentul arătatului cu degetul către posibilii prezumtiv vinovați de problemele societăților, de fiecare dată este ocolit un element care ar trebui să răspundă și pentru bune și pentru rele: Consiliul de Administrație. Din păcate, acesta este, de cele mai multe ori, un cuibușor cald, în care sunt plasați oameni care au binemeritat în munca de partid și care au doar statul de plată în comun cu activitatea societății în care ajung. Ziarul ”Ceahlăul”, marcă înregistrată, încearcă să vă prezinte cine sunt acești oameni, cum au ajuns în aceste funcții de conducere și care sunt… sau ar trebui să fie responsabilitățile lor vis-à-vis de bunul mers al societății. Astăzi vă prezentăm componența Consiliului de Administrație al societății Perla Invest, societate care se ocupă de bunul-mers al infrastructurii turistice din oraş şi o face pe măsura găurii de 4 milioane de lei pe care bugetul local o resimte odată cu dezvoltarea turistică. 4 milioane doar anul trecut… Dincolo de asta, pierderile totale acumulate de Perla Invest depăşesc astăzi 2,7 milioane de euro. Cine conduce, de fapt, această societate “profitabilă”?

Legăturile de familie fac găuri la bugetul local

Începem cu Radu Monda. Actual membru şi în CA-ul CNAS Neamţ, numele său e cunoscut în Piatra Neamț datorită legăturilor familiale puternice, care au ținut frâiele celor mai importante societăți în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț. Radu Monda a condus Drupo SA, a fost director tehnic la Tehnoutilaj și a contribuit la gaura din buget. Cum? Dovedind o iscusință rară în a promova firme concurente celor pe care le conduce. Firma Rutier Cons SRL ar fi una din ele, pe care a promovat-o pe bani și la banii Drupo, unde era director, ajuns mai cu seamă din pricina calității de soț al fostei doamne viceprimar Ana Monda. A făcut şi face parte din Consililul de Administrație de la Apa Serv, firmă care a girat politica managerială a echipei Ivanov-Dughir.

Acestea ar fi, pe scurt, cele mai importante lucruri de menționat, pentru că în realitate mai sunt multe altele.

Irina Hirțe face și ea parte din Consiliul de Administrație al Perla Invest. A fost consilier local din partea PNL în 2004-2008. Ipostaza în care e cunoscută și recunoscută, de mai bine de trei sferturi din pietrenii cu probleme, este cea de Cerber la ușa primarului Gheorghe Ștefan. Nu spunem asta pentru că vrem, ci pentru că o coincidență izbitoare leagă faptele între ele: selecția făcută de dânsa l-a “degrevat” pe primar de tot ce înseamnă audiențe în ultimele două mandate. Este dovada vie că vârsta nu are nicio legătură cu spiritul tânăr și aventuros pe care-l promovează Perla Invest la Piatra Neamț.

Irina Hirțe a făcut de-a lungul anilor parte din mai multe CA-uri și AGA, fiind una dintre persoanele care s-ar cădea să răspundă măcar moral pentru situația societăților comerciale în care Primăria este acționar majoritar.

Perla Invest, management în oglindă cu cel al Mall-ului de pe Cuiejdi

Florian Ciubotaru este fratele fostului director de spital Lucian Ciubotaru. Bineînțeles, asta nu are nicio legătură cu competențele pe care le-a dovedit în administrarea Mall-ului Primăriei, de pe Cuiejdi, această gaură neagră a Perlei moldave. Și el, și fratele său au fost promovați via prietenia dintre primarul Gheorghe Ștefan și medicul Valeriu Andrița al cărui ginere este.

Din Consiliul de Administrație al Perla Invest face parte și Mihai Octavian Mancaș, propunere PP-DD. Pietrenii îl cunosc din fața micilor ecrane. El s-a lansat în viața publică ca prezentator de știri. Este profesor de sport, avocat și s-a apropiat de PP-DD într-un moment în care partidul avea nevoie de oameni credibili și cu imagine. A fost recompensat cu postul de membru în CA la Perla Invest și cu cel de la Drupo SA, o altă societate cu probleme.

Și, nu în ultimul rând, la frâiele conducerii Perla Invest o găsim și pe Mihaela Budacă, propunerea PSD și directorul de marketing de la IZOTEC.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedent“Aleşii” romașcani, mână largă după vacanţă
Articolul următorLăsați-ne să ne facem treaba! Generalul, în căutarea perfecțiunii