* animalul a omorât 7 cârlani şi a rănit grav unul
* „Avem nişte urşi prevăzători în zonă”, a declarat primarul Dan Coroamă
La două luni de la atacul precedent, în aceeaşi zonă din comuna Ceahlău (Pârâul Mare), ursul a omorât 7 cârlani din curtea unui localnic. Singura diferenţă este că Ioan Marcoci a văzut o ursoaică şi doi pui intrând în gospodărie, în vreme ce Pantelimon Loghin (săteanul păgubit la începutul lunii iulie) a găsit berbecuţii sfâşiaţi dimineaţa.
„Omul a avut 10 cârlani de toţi şi chiar îmi spunea că i-a propus cineva din familie să taie unul să-l facă pastramă şi nu s-a îndurat”, ne-a declarat Sergiu Vasilică, din cadrul Asociaţiei de vânătoare Lupul cenuşiu. „Şapte au fost omorâţi de ursoaică, doi au scăpat, iar unul este rănit şi se află în tratament, urmând ca veterinarul să stabilească ce şanse are. Noi ne-am mişcat repede, am făcut constatarea, azi (ieri – n.r.) se întruneşte comisia la nivelul Primăriei Ceahlău şi va stabili ce despăgubiri acordă omului. Problema este că sătenii nu ştiu legislaţia şi arată cu degetul spre noi şi spre primărie, deşi ne-am făcut treaba de fiecare dată. Lucrurile merg mai greu la nivelul Ministerului Mediului, care trebuie să dea banii pentru pagubele produse de animalele sălbatice. O altă problemă este că în zona Pârâul Mare locuiesc cam 40 de familii, iar ursul se apropie din ce în ce mai mult de case. Oamenii au proprietăţi pe deal, au copii care se duc la joacă şi se pot întâlni cu ursul. Iar apropierea iernii nu prea îi linişteşte, pentru că ursul nu intră în hibernare dacă găseşte hrană”.
Localnicii din zonă nu au de furcă doar cu urşii care le ucid oile (toate pe care le găsesc, de obicei, şi apoi vin şi cară leşurile, pe rând, în pădure), ci şi cu porcii mistreţi, care le „cercetează” grădinile fără teamă.
„Mai mult strică decât mănâncă”, ne-a declarat Dan Coroamă, primarul de Ceahlău. „Avem nişte urşi prevăzători, care-şi fac provizii. Asta, ultima, ursoaica cu pui, a făcut cârlanii movilă şi i-a lăsat în grădină, probabil să-i ia în timp, şi a mâncat doar doi. A intrat şi-n porumbul unui om şi a făcut numai grămezi. L-a stricat pe tot, dar a mâncat puţin. Ne temem să nu intre şi în grajduri, că de acum oamenii îşi aduc vitele acasă. Iar cu despăgubirile merge foarte greu. Chiar ieri m-am întâlnit cu domnul Loghin şi mi-a spus că n-a primit banii nici acum şi aşteaptă de două luni de zile. Noi ne mişcăm repede, am chemat băieţii de acasă să facă imediat constatarea, ca să fim în termen, dar nu ştiu de ce întârzie atât ministerul, că doar nu sunt cine ştie ce sume. E vorba de 250-300 de lei pentru fiecare oaie omorâtă. Acum, să vedem împreună cu cei de la asociaţia de vânătoare, ce soluţii sunt pentru a îndepărta animalele sălbatice de sat. O să le pună de mâncare în pădure, nu ştiu exact cum or să procedeze, dar trebuie făcut ceva că deja e periculos”.
Cristina MIRCEA