0:00

O nouă soartă pentru fetele care au locuit în toaletă?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Predate” Primăriei Roman

* primarul Leoreanu: „Dacă nu vor să stea, nu pot să le țin cu forța”

Cele două tinere care locuiau până acum câteva zile în toaleta din Piața Dărmănești au fost duse, în cursul zilei de luni, la Roman. Ele au fost „predate” reprezentanților Direcției de Asistență Socială. Transportul a fost asigurat de o mașină a Primăriei Piatra Neamț, iar tinerele au fost însoțite de doi funcționari ai Direcție de Asistență Socială.

”O echipă formată din reprezentanți ai direcției de asistență socială au mers să le caute la Piața Dărmănești. După aceea au fost transportate la Roman, iar acolo au fost predate tot direcției de asistență socială, pentru a fi luate în evidență și pentru a li se găsi un adăpost, la un centru social, mai ales că una dintre ele așteaptă un copil. Transportul l-am asigurat noi, chiar eu am semnat delegația, deși mă îndoiesc că acestea vor rămâne acolo. Și mă îndoiesc, pentru că noi le-am dus vineri în Speranța la adăpostul de noapte și nu au stat acolo nici două ore. Au fugit pur și simplu, iar vineri seara erau cu tot cu bagaje în Piața Dărmănești”, a declarat Adrian Grigoraș, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

“Au spus că nu vor să stea la Roman”

Autoritățile romașcane cunosc povestea celor două tinere și precizează că, și în trecut, au mai încercat să le ofere o șansă de a trăi cât de cât decent, dar acestea au refuzat să stea în municipiu. Lăcrămioara are buletin în strada Fabricii, iar Gicuța a avut o carte de identitate provizorie pe Roman, dar care a expirat în urmă cu cinci-șase ani. La cererea Lăcrămioarei, acum două săptămâni, Direcția de Asistență Socială  Roman a întocmit actele pentru ca aceasta să-și dea copilul în plasament la o familie din municipiu. Se așteaptă acum avizul de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție Neamț, care înțeleg că va fi dat chiar astăzi (n.r. – luni). Când au venit la Roman pentru a da copilul în plasament, au fost întrebate dacă au unde locui și dacă au nevoie de ajutor și au spus că nu vor să stea la Roman”, a declarat viceprimarul Lucian Micu.

Totuși, autoritățile locale romașcane spun că mai fac o încercare. Celor două tinere li se va oferi cazare, doar pe timp de noapte, la Centrul Speranța. “Când vor ajunge la Roman, le vom prelua și le vom oferi un contract de adăpostire la Centrul Speranța. Vor putea înnopta acolo gratuit. Dacă nu vor dori, nu putem să le obligăm. Dacă nu vor să stea aici, le vom cere să dea o declarație pe proprie răspundere în acest sens. Noi am făcut tot ce am putut să le oferim condiții cât mai bune de viață”, a mai precizat viceprimarul Lucian Micu.

Și primarul Laurențiu Leoreanu spune că nu va obliga pe nimeni să locuiască forțat în Roman: “Și eu am în Roman persoane din alte zone ale țării. Asta e treaba cu transhumanța. Circulația persoanelor este liberă. Dacă nu vor să stea în Roman, nu pot să le țin cu forța”.

Cât privește Piața Dărmănești, șeful pieței, nu a fost sancționat în vreun fel, pentru că le-a lăsat pe Lăcrămioara și Gicuța Jitaru să locuiască în toaletă. Mai mult, conducerea CMI Urban, cea care administrează piețele din oraș, spune că Ovidiu Popa a făcut acest lucru din rațiuni milostive. ”Nu deocamdată nu s-a întâmplat nimic, iar administratorul nu a fost sancționat. Le-a lăsat să stea acolo pentru că i-a fost milă. Între timp eu am fost acolo și am văzut despre ce este vorba. S-a făcut curățenie, iar încăperea a fost sigilată”, a declarat ing. Neculai Timaru, inginer șef CMI Urban. (I. CĂLIN; C. MATEI)

Articolul precedentPompieri nemţeni, la intervenţia de la blocul din Broşteni
Articolul următorCiprian Dumitrache, armurierul poliţiei: „În meseria asta nu poţi greşi a doua oară”