Centru de cultură şi arte “Carmen Saeculare” a scos primul număr al unei reviste proprii, “Tezaur nemţean”, publicaţie ce se vrea “un dialog deschis pe teme de cultură şi artă” cu cititorii, un fel de foaie de temperatură a activităţilor acestei instituţii. Numărul de faţă face un bilanţ al activităţilor iniţiate şi desfăşurate de “Carmen Saeculare” de-la lungul anului trecut – un bilanţ bogat, spunem noi din afară, cei care am consemnat pe parcurs desfăşurarea acestor manifestări (Gala Şcolii populare de artă, “Hai, Marii, la Sânzâiene!”, Şcoala de vară, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă “Steaua sus răsare” ş.a.). Revista cuprinde şi câteva articole de specialitate, semnate de lucrătorii instituţiei (“Portul popular, între originalitate şi actualitate”, “Colecţii etnografice săteşti. Bicazul Ardelean”, “Dialog pe portativ” –  un dialog cu profesoara Daniela Iacob din cadrul Şcolii populare de artă, “Valentin Popa, întruchiparea artei fotografice” – portretul al unui important artist al artei fotografice), dar şi un calendar al activităţilor centrului, al sărbătorilor populare şi religioase din judeţ dar şi al aniversărilor din perioada octombrie – decembrie, din care înţelegem că această publicaţie va fi trimestrială.

Scrisă cu profesionalism şi acurateţe, în condiţii grafice dintre cele mai bune, revista apare sub bun augur. Dacă se va menţine la nivelul înalt de acum, publicaţia  poate deveni un mijloc de dialog şi comunicare dintre specialiştii în folclor (dar nu numai) şi cei care participă la promovarea acestuia. Chiar dacă va avea un circuit închis, fără a fi difuzată pe piaţă, revista trebuie distribuită în toate colţurile judeţului prin căminele culturale (care mai există), prin biblioteci şi prin alte instituţii locale de profil. Iar completarea sumarului numerelor viitoare cu folclor original, inedit, sau cu articole de memorie culturală şi istorică (adecvată profilului) dar şi cu literatură populară din zonă i-ar spori gradul de interes în rândul cititorilor.

Articolul precedentPoetul Nicolae Boghian, la 67 de ani
Articolul următorTârgul îndrăgostiţilor

1 COMENTARIU

  1. Felicitări întregului colectiv pentru această iniţiativă! De mult era aşteptată o asemenea iniţiativă. Viaţă lungă şi calitate la cote tot mai exigente!

Comments are closed.