0:00

O nouă etapă de înscriere a preşcolarilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConform calendarului privind cuprinderea copiilor cu vârste între 3 si 6 ani în învăţământul preşcolar, luni, 11 mai, începe etapa rezervata înscrierii copiilor nou-veniti. În paralel, cu începere din data de 27 aprilie, se desfăşoară reînscrierea copiilor care frecventează unitatea de învăţământ preşcolar în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul şcolar 2015-2016.

În acest sens, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat inspectoratelor scolare judeţene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucureşti să asigure toate măsurile necesare finalizării până la data de 1 august 2015 a tuturor procedurilor de înscriere si reînscriere în învăţământul preşcolar.

Pentru anul scolar 2015-2016, au fost alocate 665.000 de locuri în învatamântul prescolar (toate grupele de vârsta: mica, mijlocie si mare), în conformitate cu prevederile Hotarârii de Guvern privind aprobarea cifrei de scolarizare pentru învatamântul preuniversitar de stat finantat de la bugetele locale si pentru învatamântul preuniversitar militar finantat de la bugetul de stat, precum si numarul de locuri — granturi de studii din institutiile de învatamânt superior de stat.

Pentru asigurarea transparentei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unitatilor de învatamânt prescolar vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii: capacitatea institutiei (numar de copii pentru care a fost proiectata), numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2015-2016 (pe grupe de vârsta), criteriile generale stabilite de Consiliul de administratie pentru înscrierea copiilor, numarul de copii reînscrisi/înscrisi zilnic (în perioada stabilita) din totalul disponibil.

Criteriile generale vor fi aprobate de Consiliul de administratie al unitatii de învatamânt si se aplica în baza unor documente doveditoare, prezentate de parintii/reprezentantii legali ai copilului.

Perioadele de înscriere si reînscriere la nivelul fiecarei gradinite si orarul aferent vor fi stabilite de conducerea unitatilor de învatamânt. Ambele categorii de informatii vor fi afisate la loc vizibil, în fiecare gradinita, pentru a fi cât mai accesibile parintilor si publicului interesat.

În masura în care este posibil, informatiile vor fi publicate si pe site-urile gradinitelor (daca exista) si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar judetean. Înscrierile pot continua si dupa data de 1 august, în limita locurilor disponibile.

Dupa finalizarea etapei de reînscriere, ocuparea locurilor libere se va face astfel:

* în ordinea descrescatoare a grupelor de vârsta: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 2-3 ani)

* în limita locurilor ramase si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradinitele le aplica atunci când exista mai multe solicitari decât numarul de locuri (ex: apropierea de domiciliul copilului, existenta a unui frate/a unei surori al/a copilului, înmatriculat/înmatriculata în unitatea de învatamânt la care se solicita înscrierea, parinte/tutore unic întretinator de familie, existenta unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului).

Pentru solutionarea diferitelor situatii legate de reînscriere/înscriere în unitatile de învatamânt prescolar, inspectoratele scolare judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor consilia si sprijini parintii, tinând cont, cu precadere, de interesul educational al copilului.

BIROUL DE PRESA MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE

Articolul precedentIAŞI: Replica PNL la scrisoarea deschisă a lui Nichita: DEMISIA!
Articolul următorElena Udrea reclamă România la CEDO! E nemulţumită de condiţiile din arest!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.