• Pugilistul George Iulian Niță e vicecampion național
• Piatra Neamț a organizat campionatul național, fără a avea secție de box
• Consiliul Județean a acordat sprijin în bani, Perla Invest cu cazare gratuită
• Relu Auraș: ”E un lucru mai rar întâlnit, să ai boxeri și să nu ai secție”
Finalele Campionatelor Naționale de Box pentru seniori desfășurate la Piatra Neamț au însemnat pentru pugilistul George Iulian Niță, elevul profesorului Gabriel Câmpescu, împlinirea unui vis. Niță, produsul unei generații de pugiliști care s-au pregătit cu ”viza de flotant” pe carnetele de sportivi, a fost aproape de a da lovitura de grație în finala probei de 60 de kilograme, dar a câștigat doar titlul de vicecampion național. Din păcate, prezența antrenorul federal Relu Auraș și a vicepreședintelui FR Box, Vasile Câtea, nu a rezolvat, încă, problema arzătoare a sportivilor pietreni, care se pregătesc pe unde-apucă și trăiesc din entuziasmul antrentorilor, talentul sportivilor și din sponsorizări. Aceștia vor doar două lucruri: recunoaștere, ca secție distinctă, în cadrul unui club capabil să-i primească, și o sală unde să se pregătească, deoarece cadrul natural al municipiului Piatra Neamț este propice pregătirii fizice.
Finale de ”foc”, public entuziast
”Sora mică” a Polivelentei pietrene s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru iubitorii sportului cu mănuși, cei care așteptau de ani buni o gală de un asemenea nivel. Pentru pugiliștii pietreni, finalele naționale au trecut, însă problemele rămân. Diriguitorii Federației Române de Box, au lăudat din nou abnegația profesorului Gabi Câmpescu, dar au trecut încă o dată peste ”oficializarea” acestui sport la Piatra Neamț.
”Gabi Câmpescu este modest și tânăr. O asemenea competiție este greu de organizat și puține orașe din România pot organiza asemenea competiții. La Piatra Neamț întotdeauna a fost un centru foarte puternic de box. Noi știm că aici sunt foarte muți iubitori ai acestui sport. Gabriel Câmpescu, tatăl lui Gabi, este cel care a ținut «stindardul» sus, ani de zile, și care a scos boxeri extraordinari, chiar și pentru lotul național. Găbițu, fiul lui, se zbate mai singurel, nu are o secție de box în cadrul unui club sportiv, cum și-ar dori”, a declarat antrenorul Relu Auraș. Acesta a mărturisit că, împreună cu Vasile Câtea, s-au depus eforturi pentru ca secția de box să fie repusă în drepturi la Piatra Neamț.
Lobby la MTS
Delegatul general al competiției, Vasile Câtea, a lăudat implicarea autorităților locale în organizarea evenimentului, semn că, la nevoie, boxul are susținere. Oficialul FRB, în calitate de consilier al ministrului Tineretului și Sporturilor, a promis că va face lobby pentru intrarea în drepturi și oficializarea sportului cu mănuși la Piatra Neamț: ”Toți au fost alături de acest proiect și s-au implicat în el. Este păcat de ce se întâmplă aici. Eu, fiind consilier al ministrului Tineretului și Sportului, vreau să port o discuție despre ceea ce se petrece cu secția de box de la Piatra Neamț. Nu este în regulă ca sportivii și antrenorii să muncească pe unde apucă, deoarece rezultatele se contabilizează în dreptul orașului și în dreptul județului”.
Sub semnul solidarității
Finalele Campionatelor Naționale s-au încheiat sub semnul solidarității. Cătălin Goldan, directorul Perla Invest, a promis susținerea boxului și sprijin în organizarea viitoarelor gale de box la Piatra Neamț. ”Compania Perla Invest susține boxul local și cel național, prin oferirea spațiilor gratuite pentru cazare sportivilor, dar și prin gratuitate la vizitarea obiectivelor noastre turistice”, a afirmat el. Consilierului județean Gabi Pavăl, prezență nelipsită de la galele de box, a reiterat ideea sprijinului pentru revitalizarea acestui sport în Piatra Neamț. Pavăl, fost practicant al sportului cu mănuși, a fost inițiatorul proiectului prin care plenul Consiliului Județean a sprijinit financiar organizarea finalelor de la Piatra Neamț.
”Încerc să le întind o mână de ajutor acestor sportivi și antrenorului Gabi Câmpescu. Deocamdată, nu putem decât să-i felicităm pe pugiliști, pentru că au ales să practice un sport greu, dar voința politică a consilierilor este cea care face posibilă supraviețuirea boxului în județul Neamț. Cred că ar trebui ca Primăria și Consiliul Județean să-i sprijine cu o sală unde să-și desfășoare pregătirea, ca să nu mai facă naveta între diverse săli. Ar fi ca și cum am acorda o șansă acestui sport și îmi propun, pe viitor, să putem rezolva această problemă”, a punctat Gabi Pavăl.
City-managerul Bogdan Pușcașu și-a declarat și el susținerea prformanțelor sportive: ”Soluția este ca acești sportivi să aibă o casă a lor. Poate permanent, poate cu chirie, dar nu una împovărătoare. Oricum, este o temă care trebuie abordată și tratată în plenul Consiliului Local, pentru că vorbim de viitorul acestor pugiliști. Nu vor decât recunoaștere și spijin minim, pentru a boxa și pentru a se afirma la nivel național, pentru a fi selectați la Jocurile Olimpice, țelul suprem al oricărui practicant de Sport din România. Prin acțiunea noastră, sprijinim și Comitetul Olimpic Român”.
Gabi Câmpescu și pugiliștii pietreni au trecut cu bine testul de foc al organizării finalelor Campionatului Național de seniori. Acum speră ca problemele lor să nu rămână doar consemnate în agendele consilierilor locali și județeni. ”Sunt sigur că aici vom face o secție puternică, așa cum a fost înainte, pentru că e un lucru mai rar întâlnit – să ai boxeri și să nu ai secție”, a mai precizat Relu Auraș, înainte de a părăsi municipiul Piatra Neamț.
Mihai STOIAN