pietricica turism

Drumurile la Fisc în primele zile ale noului an și statul la coadă ore în șir, în varianta zi și noapte, pentru ca toți angajatorii – persoane fizice și persoane juridice – să poată să ajungă să depună formularul 013, sunt anulate.

Agenția Națională pentru Administrare Fiscală a luat decizia ca procedura prin care angajatorii erau obligați, de la 1 ianuarie 2018, să notifice mențiunile privind declararea contribuțiilor fiscale să fie făcută din oficiu, de către organul fiscal. „Din inițiativa administrației fiscale competente, vectorul fiscal va fi modificat pentru toți contribuabilii persoane juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilați acestora, prin înscrierea contribuției asiguratorie pentru muncă, pentru a veni în sprijinul contribuabililor și pentru a evita aglomerația la ghișeele administrațiilor fiscale centrale, având în vedere termenul scurt de depunere a declarației de mențiuni”, arată comunicatul ANAF.

Termenul pentru depunerea formularului 013 este, conform normelor, de 15 zile și curge de la data de 1 ianuarie 2018. Măsura luată de ANAF după modificarea Codului Fiscal și trecerea contribuțiilor sociale în obligația salariaților este binevenită, cu atât mai mult cu cât nici noul formular 013 nu a fost încă modificat și publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit ultimelor modificări la Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2018 contribuțiile sociale obligatorii sunt:

– contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, iar în cazul persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, numai pentru condiții deosebite de muncă sau pentru condiții speciale de muncă, după caz;

– contribuţia de asigurări sociale de sănătate, datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor;

– contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

(C.I.)