•  interviu cu Vasile Miriuţă, principalul Ceahlăului

Ceahlăul Piatra Neamţ, pe care mulţi o vedeau înaintea startului sezonului drept una dintre candidatele la retrogradare, este revelația Ligii I. Cu trei etape înainte de finalul turului, pietrenii sunt pe locul 5, cu 23 puncte, la 6 puncte de liderul Steaua și la doar 3 puncte în spatele echipei Pandurii Târgu Jiu! Ascensiunea Ceahlăului e legată, indubitabil, de instalarea pe banca tehnică a lui Vasile Miriuţă, un tehnician fără experienţă în antrenorat, dar cu suflet mare şi cu o ambiţie ieşită din comun. Miriuţă, care pe 19 octombrie a împlinit 45 de ani, a mărturisit că nu are niciun model de antrenor şi că nu este prieten cu fotbaliştii.

– Mulți spuneau că nu veți îmbrăca hainele de toamnă la Piatra Neamț. Vă pregătiți de iarnă?
– Eu mă simt excelent la Piatra Neamț! Asta, trebuie să recunosc, şi datorită rezultatelor înregistrate în acest sezon. Echipa joacă, aceasta fiind principala mulţumire. Să dea Dumnezeu să continuăm tot aşa. Poate vor veni şi vremuri mai grele, vor apărea problemele, dar trebuie să fim pregătiţi.

Vasile Miriuta a catalogat arbitrii in buni si slabi

– Vă așteptați să fiți atât de mediatizat la Ceahlăul, după numai câteva etape?
– Am gândit mereu pozitiv! Am avut o pregătire de vară foarte bună, perioadă în care am cunoscut jucătorii, au venit şi câteva rezultate bune în amicale, care ne-au dat încredere.

– V-ați apucat târziu de antrenorat, sau prea devreme?
– La 38 de ani, când alţii au deja 4-5 ani de antrenorat! După ce m-am lăsat de fotbal am ales să fiu impresar. Îmi doream însă să mă întorc în iarbă. Impresariatul nu mă mai atrăgea. În 2009, cei de la Törökbálint, o echipă de Liga a III-a din Ungaria, m-au rugat să fac câteva antrenamente, 3-4 pe săptămână. Acesta a fost începutul! Apoi, Ulrich Lepsch, preşedintele de la Energie Cottbus, cu care am în continuare o relaţie excelentă, mi-a propus să preiau echipa Under 19 a clubului. Apoi am trecut la echipa a doua.

– Ceahlăul cum vi se pare acum?
– Vicenţiu Iorgulescu m-a propus domnului Gheorghe Ştefan. Eram în vacanţă. Am dat o fugă la Bucureşti, iar după doar o oră am bătut palma! Atunci mi se părea o echipă mică, acum mi se pare o echipă greu de bătut. De fapt, asta am și vrut să fim: greu de învins.

– Ce v-a convins să acceptați și să continuați cu Ceahlăul?
– Şansa de a antrena în Liga I. N-aveam cum să o scap. N-au contat banii, nimic altceva. Eram la curent cu tot ce se întâmpla în Liga I şi-mi doream să revin în România, unde, simțeam că pot să fac ceva bun.

– Ce ați adus nou la Ceahlăul?
– Am încercat în primul rând să schimb mentalitatea jucătorilor. Le-am cerut să fie încrezători şi să înţeleagă faptul că fără disciplină, fără seriozitate, fără muncă nu ajungi nicăieri. Iar ei au înţeles. Le repet însă zilnic asta.

– Ce fel de antrenor sunteți?
– Nu sunt prieten cu fotbaliştii! Sunt puţin mai sever. Comunic însă permanent cu ei. Comunicarea este vitală în relaţia antrenor-jucători.

– Cât de mult contează munca colaboratorilor dv, Viktor Asamoah, Radu Lefter, Costel Ilie?
– Am adus un preparator fizic din Germania, Viktor Asamoah. Mi l-a recomandat cineva din Berlin. Rolul lui este extrem de important. Omul ăsta studiază medicina sportivă, ştie să facă până şi injecţii! Radu Lefter este omul care pregătește foarte bine portarii și nu iau nicio decizie în ceea ce privește portarul care apără, până nu mă consult cu el. La fel și Costel Ilie, are rolul lui și comunicăm permanent. Dar nu numai el. Sunt maseuri, doctori, personalul administrativ. Toți sunt foarte importanți pentru mine.

– Statisticile spun că media de goluri marcate este mai mult de un gol pe meci, iar ca puncte, 1,53 pe etapă. Sunteți mulțumit?
– Eu cum aș arăta, dacă nu mi-aș dori dublu? Am un plan de întărire a echipei în iarnă. Nu vreau mulți jucători, dar cu 3-4 transferuri bune, eu cred că ne va fi și mai bine, pentru că avem tineri care eu zic că în scurt timp vor fi titular incontestabili. Nu vreau să dau pronosticuri hazardate, dar mă bazez pe ce văd la antrenamente.

– Naționala României păstrează șanse de calificare?
– Dacă prindem o zi bună, putem elimina pe oricine, în afară de Germania, care mi se pare cea mai bună națională, la ora actuală. De aceea și modelul german este demn de urmat. La București o să vedeți că datele problemei se schimbă, pentru că noi nu mai avem  ce pierde. Pe Grecia va fi presiunea, pentru că în cazul unei victorii a României cu 2-0, ei pierd calificarea și meciul. Noi, de va fi să pierdem, pierdem numai jocul.

– Familia a fost de acord cu plecarea la Piatra-Neamţ?
– E prima oară după 23 de ani când m-am despărţit de familie. Nu e uşor, dar Nicoleta, soţia mea, Marco şi Chiara, copiii noştri, au înţeles că trebuie să facem sacrificii.

– Aveți timp liber?
– Puţin! Studiez, citesc. Din când în când mai ascult muzică, mă uit la un film. Repet, nu prea am timp liber.

Cristi SOROCEANU
FOTO: Gelu CRĂCANĂ