De miercuri, 13 iunie, nu se mai înființează centre de permanență. În județul Neamț, funcționează 26 de centre de permanență în prezent. Anul acesta, ultimele centre au fost deschise în comuna Urecheni – la data de 1 aprilie, în Piatra Neamț – la data de 1 mai (în Dărmănești, zona Orion) și în comuna Dămuc – la data de 31 mai.
“Mai există depuse două solicitări, pentru comuna Trifești și pentru comuna Vânători-Neamț, nu știm dacă dosarele depuse deja până la data de 13 iunie 2018 rămân în lucru pentru emiterea deciziei de înființare. Centrul de permanență de la Vânători este util, fiindcă ar rezolva problema lipsei personalului medical de la Seminarul Teologic «Veniamin Costachi». În adresa primită de la Ministerul Sănătății se specifică doar că începând cu data de 13 iunie 2018 se suspendă înființarea centrelor de permanență până la o dată ce va fi precizată ulterior”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, care adaugă că nu sunt și argumente date de București la această decizie.
Centrele de permanență funcționează din 2011 și au program exact în perioada când medicii de familie încheie activitatea la cabinete: în zilele lucrătoare între orele 15:00-8:00, în zilele libere legale și în week-end programul este non-stop. Oricine – asigurat sau neasigurat – se poate prezenta medicului și asistentului medical de gardă din centrul de permanență pentru a fi diagnosticat, pentru a primi tratament, pentru a i se administra tratament, pentru a fi chemată salvarea, dacă este atât de grav. Toate acestea, fără ca o persoană, asigurată sau nu, să plătească. (C.I.)
multumesc Centrului de la 1 MAI pentru ajutorul acordat