lei

* ilegalitatea a fost dezvăluită de un cititor la adresa redacției

“Bună ziua, am postat un CV la firma Rocell Telecom Piatra-Neamț, pentru un post de operator telefonic. Am fost chemat la interviu într-o scară de bloc de pe Str. Bistriței, Nr. 24, Bl. F15, Sc. B unde era o cameră plină de oameni îndesați la calculatoare, cu căști pe urechi, etc. Firma nu are siglă, nu are  nimic. Partea mai interesantă e că au cerințe maxime, inclusiv experiență în vânzări și oferă un salariu de 500 lei, impozabil, pe luna. Nu credeam că mai există astfel de locuri de muncă, unde să se ofere mai puțin decât prevede legea, adică salariul minim pe economie. Programul  pe care-ar fi trebuit să îl accept era de la ora 9.00 la ora 17.00, de luni până vineri. Am avut curajul să le spun că refuz oferta. Refuz să primesc 500 de lei pe lună având studii superioare și experiență relevantă. Mulţumesc că m-ați ascultat!”.

Așa arată mesajul trimis de cititorul nostru în căsuța de poștă electronică a redacției. Nu doar că l-am citit, dar l-am și verificat.

Pentru început am mers la adresa indicată mai sus, cu speranța că voi putea obține postul remunerat cu fabuloasa sumă de 500 de lei pe lună, așa cum primeau muncitorii necalificați, potrivit  legii din 2008.

Am ajuns acolo. Într-adevăr, nici urmă de reclamă nicăieri. Sun la ușă. Deschide o domnișoară, puțin fâstâcită de întrebarea: mai sunt posturi disponibile? Cheamă o altă doamnă. Dânsa, după vreo 5 secunde de tăcere timp în care mă măsoară din cap până în picioare, îmi spune că postul nu mai e valabil și-mi închide ușa în nas, fără vreo altă explicație.

Rocell Telecom: “Da, angajăm oameni cu 500 de lei pe lună”

Am mers mai departe și-am sunat, unde altundeva, decât la sediul firmei mamă, adică la Zănești. Acolo figurează și lucrează toți angajații Rocell Telecom. Am vrut să verificăm informația pe care-am primit-o de la cititorul nostru. Iată răspunsul, telefonic:

„Da, este adevărat că angajăm oameni cu 500 de lei pe lună și într-adevăr, ziua de lucru începe la ora 09.00 și se încheie la ora 17.00. Totuși, să știți că ținem oamenii într-o perioadă de probă și dacă se dovedesc a fi competenți, după acea perioadă de probă le oferim și salariul minim pe economie, în funcție de target-urile pe care le ating”, ne-a declarat o reprezentantă a societății Rocell Telecom, care-a refuzat să se prezinte în ciuda insistenței noastre, dându-și probabil seama, în al nouălea ceas, de gravitatea problemei. Cu alte cuvinte și pentru minimul garantat de stat trebuie să dovedești că ai capacități bune de negociere și că ești persuasiv prin telefon, cel puțin în concepția angajatorilor din Zănești.

Rocell Telecom a fost înregistrată la Registrul Comerțului în luna martie a anului trecut. Toma Maria deține calitatea de administrator, alături de alte patru persoane asociate: Toma Gheorghiță Ciprian, Mihai Constantin Răzvan și Roibu Ana Lavinia. Societatea a raportat anul trecut un singur angajat. Telefonic am aflat că de fapt sunt 10.

Ce spune legea: cel puțin 800 de lei brut salariul garantat de stat

“Potrivit Hotărârii de Guvern 23/2013, de la 1 iulie, salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 800 de lei pe lună. Articolul 3 al aceleiași legi stabilește că pentru personalul încadrat în muncă sub acest plafon, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Vom verifica., ne-a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.

Amenda, însă, nu se plătește de angajatorul vizat pentru fiecare angajat ce primește sub salariul minim. Se plătește o singură dată pe întreaga situație.

Rămâne de văzut ce măsuri va lua ITM Neamț cu privire la acest caz.

Ioana HAGI-STAN

1 COMENTARIU

  1. NU RATATI EXCROCII…Faci o facultate, un master si esti la mana excocilor…cu 500 lei sa pierzi toata ziua de la 9 la 17…transport, pachet, haine, încaltaminte etc…POLITICIENI FACETI CEVA PENTRU TINERII ROMANI…Se ajunge la disperare si sa nu regretati…

Comments are closed.