0:00

Nu-i ca vara, dar e tot cu supărări! Iarna în şedinţă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* până să vină situaţiile de urgenţă, s-a făcut şedinţă organizatorică pe teme de iarnă

* şeful CJ a reproşat primarilor că nu au avut grijă de parazăpezi

* primarii s-au plâns că nu au utilaje, nu au motorină, nu au bani

* şeful ISU a reamintit edililor că permanenţa la primării nu este facultativă

Prefectul de Neamț a strâns, joi după amiază, în Sala Mare a Consiliului Județean, majoritatea dintre cei 83 de primari din județ. Motivul: pregătirile de iarnă și dotările cu utilaje de deszăpezire. După ce prefectul a dat citire ordinii de zi, Culiţă Tărâţă, președintele CJ Neamț a mărturisit că este supărat pentru că, deși au primit puieți de salcâm gratuit, primarii nu i-au plantat sau nu le-au purtat de grijă.

”Suntem aici să organizăm pregătirile pentru iarnă. Nu trebuie să vă dau eu indicații prețioase, trebuie să veniți cu măsuri concrete. În primăvara trecută am avut inițiativa cu plantatul puieților, acum în toamnă ar fi trebuit să reluăm această inițiativă. Dacă aveți nevoie de puieți trebuie doar să veniți cu propunerea. Sunt mâhnit de ceea ce am văzut duminica trecută la Văleni. Puieții au fost tăiați. S-a făcut un efort pentru a fi plantați. Am primit gratuit de la Constanța 2 milioane de puieți. I-am spus atunci domnului vice de la Văleni că eu nu mai sunt de partea lor. Vin perioade grele, cu zăpezi, și bani nu sunt, vedeți ce secetă de bani este. Toată lumea așteaptă rectificarea și stăm cu inima cât un purice să vedem dacă vine pe minus sau pe plus. La fondul de rezervă al județului nu există nici 5 bani”, a declarat Culiță Tărâță.

Odată încheiat discursul președintelui CJ, prefectul Lazăr a purces la citirea ordinelor ce prevăd pregătirilor pentru iarna ce urmează.

”Nu ar fi rău de făcut contracte cu firme de deszăpezire pentru drumurile comunale pentru că degeaba sunt curate drumurile județene, dacă sunt localități blocate în interiorul comunelor. Știu că nu sunt bani, dar vom încerca să găsim resurse financiare pentru a ajuta cu motorină din fondul de situații de urgență și de ce nu din fondul de la Guvern destinat calamităților. Conform ordinului fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să aibă obligatoriu două utilaje. Dacă nu, trebuie ca fiecare primărie să aibă contracte, să fie pregătită cu stocuri de combustibil și material antiderapant”, a explicat prefectul de Neamț.

Reproşuri

Ședința a continuat și rând pe rând, primarii, pornind de la numărul de utilaje de deszăpezire au ajuns să-și spună păsurile. La început mai timid, și apoi la unison, primarii nemțeni au cerut motorină să asigure deszăpezirea drumurilor județene care le traversează comunele pentru a a nu mai aștepta utilajele de la Drupo, utilaje care, în opinia unora dintre ei, ajung după prea multe ore.

”Nu vreau să fac vreo ironie, dar iată ce utilaje am la primărie pentru deszăpezire: o roabă și două lopeți. Nu am bani pentru contracte de deszăpezire, conturile primăriei sunt blocate”, a spus Ovidiu Niță, primar al comunei Borca.

Normal, odată deschisă discuția, au fost și edili care au spus că anumite firme de deszăpezire încheie contracte pentru prea multe trasee și nu ajung să asigure deszăpezirea pe toate. Mai mult, s-a spus că Drupo nu-și face treaba.

”Se întind mai mult decât trebuie cei care câștigă licitaţiile pentru contractele de deszăpezire”, a precizat primarul de Secuieni.

”Nu-i plătiți până nu semnăm noi, primarii. Drupo nu vine niciodată să curețe pantele, e gheața de 35 de centimetri. Am făcut o mie de sesizări să vină să pună un indicator. Eu am în comună 100 de kilometri de drum comunal, iar cei de la drumuri județene să vină să-și facă treaba”, țipa, dintr-un capăt de sală, ca de obicei, Vasile Iliuță de la Borlești.

”Avem drumuri județene care traversează sau se intersectează cu drumurile comunale. De ce trebuie să așteptăm să vină să deszăpezească mașinile de la Piatra Neamț, când ar fi mult mai ușor să le deszăpezim noi, numai să ne dați motorină. Facem o compensare direct între primării și CJ. Dacă ne dați motorină, nu trebuie să mai piardă timp să vină frezele de la Piatra Neamț”, a menţionat primarul Chirilă de la Ruginoasa.

Explicaţii

Explicaţiile vis-a-vis de Drupo nu au întârziat să apară: „Drupo are probleme și are de recuperat bani. Nu că nu-și face treaba și nici nu e rea voință”, a explicat Culiță Tărâță. ”Vor fi mai mulți operatori care vor răspunde de trasee. Drupo va prelua o parte din ele, noi vă vom comunica respectivele trasee preluate, pentru că nu mai vrem să fie discuții. Anul trecut, Drupo a fost chemat în comune, au ieșit în pierdere și au fost discuții”, a declarat şi Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

„Cod galben” de la şeful ISU

 Deși revoltați, scuturați și mângâiați în același timp de conducerea Consiliului Județean, primarii nemțeni nu au scăpat de ”atenționarea de cod galben” a colonelului Nițică, în privința organizării permanenței la primării în situații de urgență. Șeful ISU Neamț s-a declarat nemulțumit de faptul că primarii nu iau în serios atenționările și nu se ocupă de strângerea de date, pentru a ști cu exactitate care sunt persoanele cu nevoi speciale din propriile comune.

”Există un număr mic de primării care au întocmit planul operațional pentru perioada de iarnă, deși au avut termen până pe 30 septembrie, iar acum nu putem pregăti ședința CJSU. Chiar și când este cod galben, permanența la primării trebuie instituită, pentru că nu se știe niciodată. Codul galben se poate transforma în cod portocaliu imediat”, a declarat col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.

Între timp, primii fulgi de nea au coborât de pe Ceahlău: ieri după-amiază a nins inclusiv în Piatra Neamţ. Deocamdată, uşor.

Irina CĂLIN

Articolul precedentRadiografia învăţământului nemţean
Articolul următorCursuri gratuite pentru utilizarea calculatorului la “Kirileanu”