Primăria pune locuitorii municipiului Piatra Neamț la treabă. Potrivit unui comunicat al municipalității pietrene, toată lume are obligația să facă curat pe trotuarele aferente proprietăților, să măture locurile de parcare și să strângă deșeurile de pe spațiile verzi.

Conform  Regulamentului privind Normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică în municipiul Piatra-Neamț, “instituțiile publice, agenții economici cu profil de activitate comercial și prestare servicii – indiferent de forma de  organizare, persoane juridice, asociațiile de proprietari/locatari, persoanele fizice – proprietari sau chiriași ai apartamentelor de  condominii, deținătorii de imobile (persoane fizice sau juridice) precum și cetățenii sunt obligați să ia măsuri pentru asigurarea curățeniei și îmbunătățirea aspectului edilitar al clădirilor, curților, împrejmuirilor, căilor de acces, precum și a străzilor, drumurilor și zonelor verzi aferente imobilelor”.

“În acest scop le revin următoarele obligații: să asigure și să mențină curățenia trotuarelor  aferente proprietăților, a porțiunilor dintre trotuar și carosabil, locurilor de parcare pe care le folosesc; agenții economici și instituțiile care au punctele de lucru  amplasate pe malurile râurilor Cuiejdi și Bistrița precum și cetățenii care au locuințele proprietate personală amplasate pe malurile râurilor mai sus menționate au obligația de a asigura curățenia și pe malurile celor două râuri.

Este interzisă aruncarea sau depozitarea pe străzi, parcuri, terenuri virane, malurile râurilor, în alte locuri publice a gunoaielor menajere sau a altor reziduuri și gunoaie de orice fel precum: resturi materiale, alimente, hârtii, fructe, țigări, gunoi de grajdi, obiecte uzate etc.

Neîndeplinirea obligațiilor sau săvârșirea faptelor stabilite prin Regulamentul mai sus menționat, dacă nu au fost comise în astfel de condiții, încât potrivit legii penale să fie considerate infracțiuni, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 500 lei pentru persoane fizice și de la 1.000 lei la 1.500 lei pentru persoane juridice; cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoane fizice și de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoane juridice”, se arată în comunicatul de presă remis de Primăria Piatra Neamț. (E.C.)