reclama autocenter

Confirmarea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Agapia, chiar lângă sediul Primăriei,  a agitat spiritele printre localnicii din comună, dând frâu liber inclusiv teoriilor conspirației, dar și multor zvonuri fără legătură cu realitatea. Un asemenea zvon vorbește peste 100 de porci sacrificați într-o zi pe raza comunei.

Din punct de vedere organizatoric, încă de la intrarea în satul Agapia, la intersecția de la Săcălușești, un echipaj de poliție verifică mașini cu prelată sau dube, pentru a împiedica vreun transport de suine care să intre sau să iasă din sat. Un asemenea echipaj veghează și ieșirea ieșirea satul Văratec, cum mergi spre Mănăstire.

Să nu se taie porcii

Despre năpasta care a lovit comuna pe care a condus-o câțiva ani, în calitate de primar, Neculai Nastasă a dat o declarație care alimentează și ea posibilie teorii ale conspirației: „Cetățenii nu trebuie să intre în panică. Este o carantină pe o rază de 3 km. Dar eu mă întreb, de ce tocmai la Agapia? O pestă despre care se discută de ani de zile, care vine din Ucraina și Republica Moldova, a trecut granițele noastre prin Deltă, și deodată ajunge în centrul comunei Agapia. Eu am două explicații pentru care pesta a ajuns aici: ori datorită numărului mare de turiști în zona noastră, ori ca urmare a consumului de carne de porc infestată, iar resturile au fost date la porcii din gospodărie. Sper să fie un caz izolat. Nu știu cum de PPA-ul se depistează doar când începe sezonul de vânătoare și în apropierea Crăciunului. Dar lumea să nu intre în panică, pentru că este un caz izolat. Se vor lua probe prin sondaj, în perioada următoare, de la mai mulți porci din gospodării. Monitorizarea va fi pe o perioadă de 30 de zile. Să nu se taie porcii. Preventiv să nu se intre în spațiul porcilor, decât cu încălțări pe care la ieșire să le lase acolo. Să nu se mai încalțe cu ei și să nu iasă cu ei în curte sau în casă”.

Mai ușor aș fi vândut crocodili în România, decât porci mangalița

De departe, unul dintre cei mai afectați din comună este cunoscutul omul de afaceri Valentin Gârbea, cel care deține în satul Agapia o fermă de porci rasa mangalița. În ferma sa există 250 de capete de porci mangalița adulți și 80 de capete de porci mangalița mici.

În această dimineață mi s-a transmis că în zonă s-a confirmat un focar de pestă porcină africană.  Am fost înștiințat de către DSV Neamț, că activitatea la centrul de sacrificare suine de la ferma mea este închisă între 30 și 45 de zile. La acest moment carantina este pe o rază de 3 km în jurul focarului. Așadar, se pare că, în preajma sărbătorilor de iarnă activitatea mea va fi blocată. Dacă profesioniștii de la DSV consideră că soluția e să îmi sacrifice porcii, asta e. De 4 ani familia mea finanțează această activitate, care a implicat și implică costuri foarte mari. Cred că mai ușor aș fi vândut crocodili, decât porci mangalița,în România. Dar nu sunt chiar atât de fatalist și sper să nu se ajungă aici. Iar prin intermediul d-stră vreau să comunic celor care doresc să mă sune, să nu o mai facă, pentru că nucleul de pestă porcină nu e la ferma lui Gârbea”, ne-a declarat omul de afaceri, Valentin Gârbea.

C.T. STURZU

 

Articolul precedentȘi-a dat foc la casă
Articolul următor29 de copii ”greu adoptabili” în Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.