După doar două săptămâni de la împuternicirea sa în funcţia de şef al Serviciului de Permise şi Înmatriculări Suceava, Viorel Andrei Donciu a fost reţinut de procurorii DNA , iar astăzi, 8 aprilie, va fi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă.  Anterior împuternicirii, Viorel Andrei Donciu a fost șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș, calitate în care ar fi comis infracţiunile de care-l acuză procurorii: luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență şi acces ilegal la un sistem informatic.
La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate șef al SPCRPCIV Maramureș, ar fi cumpărat influența unui consilier de la Consiliul Județean Maramureș, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeași funcție. Numirea în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș expira în data de 15 februarie 2021. În schimbul menținerii sale în funcție, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe consilier la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, precum și cu îndeplinirea oricăror alte atribuții de serviciu pe care ofițerul de poliție le are potrivit funcției, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane. La data de 01 februarie 2021, la instigarea aceluiași consilier, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date a MAI-Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura in proprietatea unei societăți comerciale.
În contexte diferite, în zilele de 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule”, se arată în comunicatul DNA.
Fostul şef al Serviciului de permise Suceava, Radu Ionuţ Obreja, este arestat preventiv după ce procurorii DNA au stabilit că el a condus “o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.)”. Conform procurorilor, promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu şi 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică, iar la înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau procedurile,în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 şi 1.000. Anchetatorii au stabilit că, în anumite zile, în funcţie de numărul de candidaţi, Radu Ionuţ Obreja primea şi câte 20.000 de euro mită.

C.M.

Articolul precedentÎn atenţia pescarilor: de mâine – 60 de zile de prohibiţie
Articolul următorIncidenţa COVID-19 în Neamţ a ajuns la 2,14 la mie, încă 3 localităţi în scenariul roşu