chelaru

Comisia de revizuire a Constituției și-a încheiat prima etapă de lucru, respectiv ce ținea de formularea amendamentelor. Din toate propunerile, năstrușnice sau mai puțin, au rezultat 122 de modificări la proiectul propus.

Senatorul Ioan Chelaru, vicepreședintele comisiei de revizuire a Constituției, spune că foaia de parcurs a legii depinde acum de instituții, multe la număr, pe la care trebuie să treacă propunerea în forma adoptată de comisie. ”Proiectul va pleca, cel mai probabil miercuri, la Consiliul Legislativ. Acesta se va pronunța în special pe modul de formulare. Cu observațiile lor, vom corecta textele, după care vom le vom trimite către Curtea Constituțională, care, în termen de 10 zile – noi sperăm ca în jurul datei de 10 iulie, se va pronunța limitat. CCR trebuie să facă o analiză limitată, pe actualul articol 152, care nu permite revizuirea pe stat unitar, forma de guvernământ, libertăți cetățenești. După aceea, proiectul va pleca la comisia de la Veneția – instituție a UE care înseamnă democrație prin drept. Ea va analiza dacă propunerea încalcă sau nu sistemul democratic. Toată vara, proiectul va fi în dezbatere publică pentru toți cei interesați. În toamnă, cu toate observațiile, vom sesiza Senatul să ia proiectul în discuție. Este nevoie de un vot cu două treimi pentru a trece la Camera Deputaților. Dacă textele celor două Camere sunt identice, mergem mai departe, către referendum. Dacă nu, se face o comisie de mediere, care va analiza textele pe care nu s-au înțeles Camerele. În comisie, din care fac parte 23 de membri, votul cere trei pătrimi. După aceasta, textul merge apoi iar la CCR, pentru corectarea finală, după care textul ajunge iar la comisia de reviziuri și abia apoi discutăm de un proiect depus pentru vot prin referendum”, a declarat senatorul Chelaru, optimist că, până la începutul lunii noiembrie, românii vor fi chemați la vot pentru a-și da acordul pe revizuirea Constituției.

Singura incertitudine în acest moment este pragul de vot, care se va decide tot la Curtea Constituțională: se va merge pe 50% prezență la referendum, ca până acum, sau se va admite 30%, cum este în proiectul de revizuire a Legii Fundamentale.

Claudia MATEI

Articolul precedentArtiştii plastici pietreni îşi omagiază oraşul: „Cei mai importanţi ambasadori ai oraşului sunt artiştii lui”
Articolul următorApa Serv schimbă conducte