Lidia Vieru, notarul public din judeţul Iaşi a cărui maşină a fost găsită, în această dimineaţă (22 iunie), la Buhalniţa, este căutată de scafandrii ISU Neamţ. Şansele ca trupul femeii să fie găsit sunt, însă, destul de mici având în vedere că lacul este extrem de tulbure şi vizibilitatea redusă. În plus, scafandrii fac, deocamdată, scufundări doar în golful de la Buhalniţa, unde apa are o adâncime de 14-15 metri, dar imediat după ieşirea din golf, adâncimea lacului este de circa 40 de metri. „Misiunea de căutare este executată de 3 scafandri şi de 4 pompieri de la Garda 2 Poiana Teiului, cu o barcă pneumatică”, a precizat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „În zonă s-a deplasat, de asemenea şi o ambulanţă SMURD”. În mod normal, dacă apa este tulbure şi plină de gunoaie, scafandrii se scufundă numai dacă au certitudinea că trupul a fost localizat cu sonarul. Şi apoi încep căutările pe fundul apei, folosind un dispozitiv numit reel, pentru manevrarea căruia este obligatoriu să fie doi scafandri: unul stă în punct fix, iar celălalt face căutări pe o rază stabilită, care este mărită din timp în timp cu ajutorul dispozitivului. Peste toate, însă, nu există nicio certitudine că Lidia Vieru s-a aruncat în lac în locul în care a fost găsită maşina. Ea ar fi putut să mai meargă un kilometru, doi pe jos, pe mal, aşa că nu se ştie în ce zonă ar putea fi şi nici dacă va fi găsită vreodată. (C.M.)
Comentariile sunt închise.
De ce trebuie sa dam vesnic dovada de incompetenta , doar asa ca sa iesim in evidenta in presa. Wau, ISU-s cei mai cool ,cauta cu scafandri…ce tare suna in ochii majoritatii care n-au habar cum si in ce conditii se face o asemenea treaba.
Trecand pecte faptul ca activitatea care este decontata de contribuabili e facuta total la intamplare fiindca trebuie sa recunoastem ca persoana disparuta putea sa intre in oriunde pe o raza de cativa kilometri stanga sau dreapta de unde si-a lasat masina actiunea de cautare cu scafandri are sanse doar daca ai o vizibilitate minima ( 1m) . In conditiile de fata ( si fotografia e graitoare) un safandru incepand cu adancimea de 5 m nu poate sa-si vada nici macar instrumentele de siguranta( batimetru, profundimentru, computer, busola) daramite sa utilizeze un reel . Cred ca era mult mai apreciat daca Dl. Grancea ar fi spus onest si sincer ca…. din cauza conditiillor si a vizibilitatii apei vom incerca sa scanam zona cu sonarul si in cazul in care avem cat de cat o imagine edificatoare vom lansa o echipa de scafandri pe un fir ghid …..etc.
Fac si ei ce pot. Bine ca macar au initiativa.