Accesul în malluri se face cu certificat verde începând de astăzi, 26 octombrie. Hotărârea de Guvern 1.161 a fost publicată aseară în Monitorul Oficial și include prevederea ca persoanele fără certificat verde, dar cu test negativ rapid sau PCR să poată intra în malluri pentru a se vaccina, pentru a avea acces la serviciile publice din interior.

S-a stabilit că doar cu certificat verde se poate face cazarea în hoteluri și pensiuni. De asemenea, cursurile fizice în școlile private sunt suspendate între 26 octombrie și 5 noiembrie, ceea ce permite cursuri online, spre deosebire de vacanța din sistemul public de învățământ preuniversitar.

Tot aseară au fost publicate în Monitorul Oficial o serie de ordine comune ale miniștrilor Sănătății, Afacerilor Interne, secretarului de la Culte și ministrul Culturii. S-a clarificat obligația purtării măștii afară și la interior, la locurile de muncă și în mijloacele de transport în comun, cu excepția sportivilor și a celor singuri în birou. S-a reintrodus triajul epidemiologic și dezinfecția mâinilor în instituții, autorități publice, operatori economici și la sediile profesioniștilor.

Au fost actualizate și regulile pentru slujbele religioase la interior și exterior, pentru procesiuni și pelerinaje, care se pot desfășura dacă se asigură 2 mp între persoane.

Nu în ultimul rând, regulile de acces cu certificat digital, purtarea măștii, triaj și distanță sunt valabile și pentru muzee, galerii de artă.

Monitorul Oficial Partea I nr. 1017

C.I.

Articolul precedentVIDEO: Incendiu la un uscător cu 30 tone de semințe de floarea soarelui
Articolul următorUn băiat de 15 ani, băut, a furat o mașină pentru o plimbare nocturnă