reclama autocenter

rovinieta

Autoritățile vor introduce noi perioade de valabilitate a rovignetelor pentru autoturisme, de 10 și 90 de zile, pe lângă cele disponibile în prezent, al căror preț rămâne nemodificat, și vor stabili noi tarife, dintre care unele mai mari decât cele actuale, pentru celelalte categorii de vehicule. 
Noile prevederi sunt propuse de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, printr-un proiect de act normativ privind modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 15/2002 de aplicare a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

În ceea ce privește autoturismele, proiectul vizează menținerea actualelor rovignete (valabile 7 zile, 30 de zile sau 12 luni, la prețuri de 3, 7, respectiv 28 de euro) și introducerea a două noi tarife – 4 euro, pentru o perioadă de 10 zile, și 13 euro, pentru 90 de zile.

Cele două noi tipuri vor fi disponibile și pentru vehiculele de transport marfă de sub 3,5 tone, la tarife de 8, respectiv 36 de euro.

Proiectul de act normativ actualizează, de asemenea, tarifele pentru celelalte categorii de vehicule, în unele cazuri în creștere față de actualele costuri, în altele în scădere.

Astfel, pentru vehiculele de transport marfă de 3,5 – 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri pe scaune rovigneta pentru o zi va costa 11 euro, față de 4 euro în prezent. În schimb, cele cu valabilitate de 7 sau 30 de zile vor costa mai puțin, 16 euro sau 32 de euro, față de 20, respectiv 52 în prezent.

Tarife mai mari pentru rovigneta valabilă o zi vor plăti și șoferii vehiculelor de transport marfă de 7,5 – 12 tone, de peste 12 tone cu până la trei axe, sau cei ai vehiculelor de transport persoane cu peste 23 de locuri.

Sursa citată reintroduce procedura de reținere a certificatului de înmatriculare al vehiculului utilizat fără rovignetă valabilă, până la achitarea amenzilor.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine va actualiza normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale.

Cuantumurile taxelor de utilizare a drumurilor naționale nu au mai fost actualizate din 2009. (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentO nouă culegere de folclor din Neamţ
Articolul următor49.898 de opțiuni pentru liceele preferate